Twaalf schoolmeisjes uit Nederland zijn betast aan hun borsten en billen tijdens een klasuitstap in Technopolis, in Mechelen. Deze aanrandingen vonden plaats in de vrouwentoiletten van het wetenschapsmuseum. Gisteren hebben de slachtoffers klacht ingediend. De verdachte daders zijn jongens uit een Belgische school in Boom: de gemeenschapsmiddenschool Den Brandt. Dat brengt Omroep Brabant.

Zowel de jongens van de Belgische school in Boom als de Nederlandse meisjes, die les lopen in het Rythovius College in Eersel, waren op excursie in Mechelen om het populaire doe-museum Technopolis te bezoeken. Zodra duidelijk werd dat iets was misgelopen, zijn de meisjes opgevangen door hun leerkrachten en het Technopolis-personeel. Hierop werd de politie verwittigd en verklaringen afgelegd. Zowel de daders als de slachtoffers zijn rond de 13-14 jaar. Naast de twaalf Nederlandse meisjes werden ook vier Belgische meisjes uit de school van de daders zelf aangerand.

Reacties Rythovius College en Technopolis

Technopolis communiceert dat het de zaak betreurt: “We hebben geprobeerd de meisjes zo goed mogelijk op te vangen en meteen de politie op de hoogte gesteld. We zullen vanuit Technopolis ook zeker contact houden met de school en de meisjes.” De directeur van het college in Eersel noemt de hele zaak een “heel erg vervelend incident”, maar wil zich niet al te veel inhoudelijk uitlaten over de zaak. Wel bevestigt het schoolhoofd dat het personeel van Technopolis correct heeft gehandeld: “Er is tijdens het schoolreisje een intimiderende situatie ontstaan. De begeleiders hebben adequaat opgetreden.”

Daders

De verdachte daders zijn vier jongens die les volgen in de Belgische school Den Brandt in Boom en zijn snel geïdentificeerd. De jongens mogen Technopolis niet meer binnen en hebben reeds een gesprek gehad met de Procureur des Konings. Na dit gesprek zijn de jonge kerels onder begeleiding naar hun school terug gestuurd.

Wat voor straf de verdachte boefjes zullen gaan krijgen is niet duidelijk, maar het parket lijkt niet geneigd om te gaan seponeren: “Het gaat om aanranding van de eerbaarheid. Het jeugdparket gaat dat onderzoeken en de jongens een gepaste straf opleggen”, aldus de parketwoordvoerder.  Eerder in april en deze maand was er tevens opschudding in Nederland over aanrandingen in het Nederlandse zwembad Zuiderpark. Een aantal medewerkers schreven toen een open brief over de wanpraktijken door allochtone bezoekers aan het bad.