Trump zet buitenlandse lijnen uit op historische reis in Saoedi-Arabië

0
987

Dit weekend is Amerikaans president Donald Trump (Rep.) begonnen aan een belangrijke rondreis waar hij de belangrijkste buitenlandse politieke lijnen van zijn bewind uitzet. Hij bezoekt de belangrijkste centra van de islam, het jodendom en het christendom. Nadien is er een NAVO-top in Brussel deze woensdag, een G7-top in Italië en hij sluit af met een G20-top in Duitsland. 

Strijden tegen terreur

De eerste voorzet werd zondag gegeven, toen gaf Trump een speech aan de islamitische wereld. In die speech gaf hij zijn visie en hoop weer voor de toekomst in de Arabische wereld. Iedereen keek uit naar de inhoud van zijn toespraak gezien zijn gespierde taal omtrent de islam in het verleden. Het werd een krachtige speech die de islamitische wereld opriep om het religieus geïnspireerd geweld, waarvan ze zelf het grootste slachtoffer zijn, hard aan te pakken.

Het was ook een breuk met de Amerikaanse retoriek uit het verleden. Hij nam afstand van het imperialistische, neoconservatieve verhaal van voorheen. Zo zei hij uitdrukkelijk dat Amerika er niet is “[…] om te preken. We zijn hier niet om anderen te zeggen hoe ze moeten leven, wat ze moeten doen, wie ze moeten zijn of hoe ze moeten eren. In de plaats bieden we partnerschap aan, gebaseerd op gedeelde belangen en waarden, om te bouwen aan een betere toekomst voor ons allen.” Het verspreiden van de vrije markt of de liberale democratie is geen kerntaak meer van de VS. Wel harde belangen ten bate van het Amerikaans volk, zo blijkt.

Dit betekent echter niet dat de Arabische landen vrij spel hebben. In tegenstelling tot zijn voorganger noemt Trump wel een kat een kat. De internationale top was immers samengeroepen rond het thema van terreur en de Amerikaanse president wijdde een groot stuk van zijn speech aan islamitisch extremisme en islamitisch geïnspireerde terreur.

I want to thank King Salman for his extraordinary words, and the magnificent Kingdom of Saudi Arabia for hosting today’s…

Publiée par Donald J. Trump sur dimanche 21 mai 2017

Dat hij dit deed staat in groot contrast met Obama die ging gaan spreken aan de Al-Azhar-universiteit in het bijzijn van leden van de islamistische moslimbroederschap die expliciet uitgenodigd waren in het licht van “wederzijds respect”. Waar de vorige president Barack Omama (Dem.) veelal een een niet-confronterende taal hanteerde, met kolonialisme, de Koude Oorlog en globalisering als oorzaak van alle kwaad, hoorden Arabische leiders nu dat islamitische landen zelf de leiding in handen moesten nemen in de strijd tegen radicalisering en terrorisme.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/866411249092902912

De Amerikaanse president viel het terrorisme aan en de ideologie die er van aan de basis ligt. Hij wees er op dat het overgrote deel van de slachtoffers onschuldige mensen waren uit Arabische en islamitische landen. Hij wees er op dat men niet kan leven met dat geweld: “There can be no co-existence with this violence.”

In de ‘a new beginning’-speech van Obama werd het woord terreur zelfs niet vermeld en werd er alles aan gedaan om de band met de islam te minimaliseren.
Op deze top stond terreur zelf centraal. “Een betere toekomst is alleen maar mogelijk als jullie naties de terroristen en extremisten wegjagen”. Trump riep de leiders op om de terroristen weg te jagen uit de erediensten, uit hun gemeenschappen, uit hun heilig land en van deze aardbol.

Harde woorden waren er ook voor Iran, dat volgens Trump een grote sponsor is van terrorisme en de regio destabiliseert. Hij eindigde met een oproep tot vrede en rechtvaardigheid die weer welvaart en vooruitgang in de regio konden brengen. De wereld reageerde ook overwegend positief op de toespraak van de Amerikaanse president.

Woorden én daden

Het bezoek bleef niet bij woorden, om die vrede te bewerkstelligen sloot minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson een reeks akkoorden met zijn Saoedische collega Adel al-Jubeir ter waarde van ongeveer 350 miljard dollar.  Een derde daarvan gaat naar bewapening. De akkoorden zouden heel wat jobs moeten creëren in beide landen. Vooral de sectoren rond infrastructuur en technologie zullen baat hebben bij de ondertekening.

Opvallend: er werd ook een pleidooi gemaakt om moslims op te vangen in eigen streek. “Deze regio moet geen plaats zijn van waar vluchtelingen vertrekken, maar een verzamelpunt waar nieuwkomers naar toe willen. Verantwoordelijke naties moeten samenwerken om de humanitaire crisis in Syrië te verhelpen, IS te vernietigen en stabiliteit te herstellen.”

Vrouwenrechten

First Lady Melania Trump en Trumps dochter Ivanka Trump speelden tevens een belangrijke rol. Melania Trump werd geprezen door de Saudische media omwille van haar stijl die “conservatief en klassevol” was. Nochtans weigerden de dames er een hoofddoek te dragen, wat normaal gezien het kledingvoorschrift is voor vrouwen in het streng islamitische land. De zwarte kleuren en stijl van de kledij van de First Lady deed sommigen denken aan de traditionele abaya die vrouwen er dragen. Dat was ook bedoeld, zo blijkt.

Ivanka Trump ontmoette vijftien vrouwen in belangrijke posities om te spreken over de rol van vrouwen. De ontmoeting werd georganiseerd door Saudi prinses Reema bin Bandar. Ivanka Trump was positief over de ontmoetingen die ze had. “De recente vooruitgang voor vrouwen in Saudi-Arabië is bemoedigend, maar er ligt nog veel werk in het vooruitzicht.”

Eerder deze maand gaf Saudi-Arabië nog plannen vrij waardoor vrouwen meer controle moeten krijgen over hun leven. Vooral inzake onderwijs en gezondheidszorg zouden ze meer kunnen participeren zonder de toestemming van een mannelijke begeleider. Ook in de economie werden er al meer vrouwen toegestaan in de hoop om te diversifiëren en minder afhankelijk te zijn van olie.

Israël

Vandaag landde de Amerikaanse president in Israël. Het is de eerste keer dat een nieuwe Amerikaanse president in zijn ‘maiden tour’ meteen naar die bondgenoot trekt. Het is ook de eerste keer dat er een rechtstreekse vlucht was van Saoedi Arabië naar Israël. Volgens Benjamin Netanyahu is die vlucht een historisch ijkpunt in het pad naar verzoening en vrede.

De twee landen hebben geen diplomatieke relaties en Israëlische vliegtuigen mogen zelfs niet boven het Saoedi luchtruim passeren. Deze belangrijke symbolischedaad staat in het licht van de vooruitgang die Amerika wil boeken in het vredesproces tussen Israël en Palestina, dat al jaren bevroren is.

De Golfstaten zouden reeds een voorstel hebben met ongeziene stappen tot normalisatie. Omgekeerd verwachten ze dan dat Israël stappen zet om de Palestijnen beter te behandelen. De uitbreiding van joodse kolonies in Palestijns grondgebied zou een halt toegeroepen moeten worden en enkele handelsbelemmeringen in de Gazastrook zouden moeten verdwijnen. Trekkers bij dit akkoord zijn Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het plan stelt voor om telecommunicatie tussen Israël en Arabische landen beter mogelijk te maken, het luchtruim toegankelijk te maken en Israëlische burgers zouden een visum kunnen krijgen in de Golfstaten.

In het verleden uitte Trump al zijn hoop voor een ultieme deal tussen Israël en Palestina. Velen zien dan ook een historische kans in het bezoek.

Trump zal de premier van Israël Netanyahu en de president van Palestina Mahmoud Abbas ontmoeten. Bij de landing gaf Trump aan nieuwe hoop te hebben gevonden in een oplossing voor de regio: “We hebben een zeldzame kans om veiligheid en stabiliteit en vrede te brengen, terrorisme te verslaan en een toekomst van harmonie, vooruitgang en vrede te bereiken, maar dat kan enkel als we samenwerken.

Ook op het programma staat een bezoek van Trump aan de Paus. De symboliek achter al deze bezoeken is dan ook niet toevallig. De Amerikaanse president wil met deze historische reis aan het begin van zijn ambtstermijn de centra van de drie grote abrahamitische religies bezoeken om te onderlijnen dat de strijd tegen islamisme een strijd is van goed tegen kwaad en eenieder aangaat.