Na het succesvolle bezoek aan Saudi-Arabië, Israël en Palestina heeft Amerikaans president Donald Trump vandaag de paus ontmoet in het Vaticaan, het centrum van het katholieke geloof. Het was een lang verwachte ontmoeting met een interessante voorgeschiedenis.

‘Celebrity death match’

De twee wereldleiders zijn heel prominent aanwezig in de media, kunnen rekenen op een trouwe achterban en hebben elk een eigen uitgesproken stijl. De paus heeft negen profielen (in verschillende talen) op Twitter met in totaal ongeveer 30 miljoen volgers en ‘The Donald’ haalt ook er 30 miljoen. Op dat sociale medium heeft Donald Trump, ondanks aanvankelijke sympathieke berichten, in het verleden al stevig uitgehaald naar de paus. Vooral aan het begin van de kiesstrijd was de toon vijandig tussen beide heren.

De oorzaak van de spanning kwam er na de bekendmaking van het verkiezingsprogramma van Trump. Met zijn harde standpunten over illegale immigratie en het bouwen van de muur maar ook zijn visie over klimaatverandering haalde hij harde kritiek van de paus over zich. Deze noemde het programma van Trump onchristelijk.

En Donald Trump is niet de persoon die zomaar kritiek van iemand slikt. Trump kreeg trouwens ook heel wat steun van zijn achterban, die nochtans ook heel wat religieuze mensen telt.

In response to the Pope:If and when the Vatican is attacked by ISIS, which as everyone knows is ISIS’s ultimate…

Publiée par Donald J. Trump sur jeudi 18 février 2016

Toch begroeven beide leiders snel de strijdbijl. Zo hebben beiden de laatste dagen islamitische leiders opgeroepen om meer te doen tegen extremisten in hun eigen geloofsgemeenschap.

IJs gebroken

Beide heren kwamen toe in een aparte stijl. De Amerikaanse president met de typische Amerikaanse presidentiële autovloot, de leider van de christelijke kerk in een bescheiden Ford Focus. Vervolgens begon Trump de ontmoeting met mee te geven dat de ontmoeting voor hem “een grote eer” is. Ze zaten slechts een half uurtje samen, gezien ze alle twee een erg drukke agenda hebben vandaag.

Aan het begin van de ontmoeting was de paus wel minder uitbundig dan hij durft te zijn bij andere wereldleiders. Toen ze samen zaten aan het bureau van de paus voor een fotomoment bleven beide mannen redelijk stil. Er werd niet gepraat over koetjes en kalfjes. Ze spraken vervolgens een half uur afgezonderd met vertalers.

Na de ontmoeting gaf de Paus aan Trump een medaille met een olijftak. Toen de Paus het geschenk overhandigde zei hij in het Spaans dat hij hoopte dat Trump een olijfboom voor vrede kon worden. De symboliek was passend bij het thema van de rondreis die de Amerikaanse president maakt. Trump zei dan ook dat “we vrede kunnen gebruiken”. Daarnaast gaf de paus een kopie van de encycliek van 2015 over het milieu en de klimaatverandering.

De Amerikaanse president had als geschenk voor de kerkvader een speciale editie van het werk van Martin Luther King Jr., een gegraveerde steen van het King-memoriaal in Washington en een bronzen sculptuur van een lotus met als titel “Rising Above”.

De wereldleiders waren veel meer ontspannen en vrolijker. Na het private onderonsje ontmoette de paus de entourage van Trump, waar de geestelijke leider grapte met first lady Melania. Opvallend, in het Vaticaan droegen Melania en Ivanka bedekking op het hoofd, iets wat ze uitdrukkelijk niet deden in Saudi-Arabië. De Amerikaanse president noemde de ontmoeting “fantastisch”. En nog: “We houden enorm van Italië en het was een eer om bij de paus te zijn.”

Het Vaticaan reageerde dat beide partijen hetzelfde voelden over hun “gemeenschappelijk engagement ten voordele van het leven, vrijheid van religie en geweten.” En: “We hopen dat er serene samenwerking mag zijn tussen de staat en de katholieke kerk in de VS, gericht op diensten voor het volk inzake gezondheidszorg, onderwijs en hulp aan immigranten.” Hiermee wordt onder meer verwezen naar het beleid Trump tegen de sanctuary cities. Trump wil steden die illegalen een hand boven het hoofd houden straffen, maar de Amerikaanse katholieke kerk steunt die steden.

Toen Trump vertrok zei hij aan de paus: “dank u, ik zal niet vergeten wat u zei”. Vervolgens ging de trip verder en ontmoette hij de Italiaanse eerste minister Gentiloni, daar vertelde Trump nog eens dat hij onder de indruk was van de paus. Thans is het Amerikaanse reisgezelschap in Brussel voor de NAVO-top.