Texas verbiedt ‘sanctuary cities’

0
616

De gouverneur van Texas Greg Abbott (Rep.) heeft zondag een wet getekend die zogenaamde ‘sanctuary cities‘ (steden die illegalen gedogen) verbiedt en politieagenten toestaat om de immigratiestatus te vragen van elk individu die ze in detentie nemen. Dit ligt in lijn met het nieuwe beleid van de federale overheid in Amerika.

“Burgers verwachten dat wetshandhavers de wet handhaven en dat mensen die de wet breken er de legale gevolgen van dragen”, aldus de gouverneur voor hij de wet tekende. En nog: “Texanen verwachten dat we hen veilig houden en dat is exact wat we van plan zijn.”

De wet, S.B. 4 genaamd, verbiedt dat steden zichzelf als sanctuary city verklaren en dwingt ze om mee te helpen met federale ambtenaren die de immigratiewet doen naleven. Het legt ook lokale wetshandhavers op om de immigratiewetten af te dwingen naast hun gewone verplichtingen. Opvallend genoeg zijn veel lokale politiedepartementen tegen de wet. Volgens hen zou het een last zijn op hun werking.

Tegenstand

Er is ook al protest geweest in Texas, waarbij demonstranten een zitblokkade hielden aan het kantoor van Abbott. Volgens de lokale American Civil Liberties Union, een progressieve NGO, zet de wet de deur open voor de politie om te discrimineren.

Gouverneur Greg Abbott verwees ook naar de sheriff van Travis County, Sally Hernandez. Die verklaarde eerder geen criminele illegalen te willen aanhouden omdat ze gedeporteerd zouden kunnen worden. Hernandez had een beleid om niet te vragen of een gearresteerde al dan niet illegaal in het land is. Ze verklaarde nu wel al zich te zullen schikken naar de wet, al liet ze ook weten teleurgesteld zijn omdat het volgens haar niet in het belang is van de openbare veiligheid.

In Hernandez haar ‘county’ werden reeds bijzonder veel criminele illegalen vrijgelaten. In het verleden werden er al eerder pogingen ondernomen om een einde te maken aan de sanctuary cities, maar die wetsvoorstellen liepen altijd vast.

566.000 misdrijven

De luitenant-gouverneur van Texas, Dan Patrick zei in een reactie: “De afgelopen zes jaar werden criminele illegalen aangeklaagd voor meer dan 566.000 misdrijven in Texas, inclusief kidnapping, moord, inbraak en veel meer. Er is geen excuus om onze gemeenschappen in gevaar te brengen door dergelijke criminelen die een misdaad hebben begaan vrij te laten. S.B. 4 zal er voor zorgen dat geen enkele linkse ambtenaar de wet kan negeren.”

In tegenstelling tot geruchten die verspreid werden door tegenstanders van de wet, verbiedt de regel dat een agent de immigratiestatus van een slachtoffer of getuige van een misdaad vraagt. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor misdaden zoals mensensmokkel.