Een nieuw Turks referendum over de herinvoering van de doodstraf zal niet in België georganiseerd worden. Al bestaat er over de manier waarop men dit wil verhinderen geen eensgezindheid. Dat bericht Het Nieuwsblad. 

Tijdens zijn campagne voor het vorige referendum beloofde Turks president Erdogan dat hij een referendum over de doodstraf zou uitschrijven. België wordt door die verkiezingsbelofte met een groot probleem geconfronteerd. Erdogan beschikt in België namelijk over een grote schare van aanhangers. Die zal waarschijnlijk voor de herinvoering stemmen.

Onaanvaardbaar voor de Vlaamse partijen

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel noemde de herinvoering van de doodstraf “onvoorstelbaar” en “zo duidelijk in strijd met onze grondwet en de Europese waarden”. CD&V lijkt deze lijn te volgen. Zo willen de Vlaamse christendemocraten alle juridische middelen inzetten om het referendum onmogelijkheid te maken.

In deze kwestie onderstrepen zij verder het belang van een eensgezind Europees standpunt. Wat de Europese Unie dient te ondernemen, of op welke wijze het de stembusgang wil blokkeren, daarover heeft CD&V nog niet gecommuniceerd.

Hoe kan dit verboden worden?

Ook andere partijen zijn geen voorstander van het gegeven dat Belgische Turken binnenkort voor de herinvoering van de doodstraf kunnen stemmen. Peter De Roover, N-VA-fractieleider in de Kamer: “Belangrijk is wel – los van onze verontwaardiging – dat we het juridische instrumentarium om zo’n verbod mogelijk te maken snel voldoende aanscherpen.

De Roover verwijst verder nog naar het wetsontwerp dat zijn partij indiende naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Iedere campagne van een buitenlands staatshoofd zou volgens het voorstel toelating nodig hebben. Voor hem en zijn partij kunnen ook referenda hieronder vallen.

Het is echter nog maar de vraag in hoeverre dit allemaal juridisch mogelijk is. Wat België eventueel wel kan ondernemen, is de praktische organisatie van de stembusgang niet toelaten of bemoeilijken. Op welke datum Erdogan het referendum gaat organiseren, is voorlopig nog niet bekend.

1 REACTIE

  1. De arrogantie van het Westen ten top. Democratie boven, zolang alles maar verloopt zoals wij denken dat het moet verlopen. Wie kritiek heeft op de uitspraak van Gwendolyn Rutten dat onze cultuur superieur is en tegen het referendum is, bevindt zich in een spagaat. Erdogan staat voor zijn samenleving, cultuur en beleid. Hij heeft daar een meerderheid voor. Naïef links heeft het blijkbaar heel moeilijk met democratie. Ze hunkeren naar de bestendiging van het links despotisme. Vandaar hun jaloezie op Erdogan.