Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw (CD&V) reageerde in De Zevende Dag, op haar eerdere uitspraken afgelopen week omtrent bioboeren en Natuurpunt. Ook diende zij N-VA-voorzitter Bart De Wever van repliek, door aan te geven dat er in de politiek ruimte moet zijn voor emotie.

Schauvliege had er een bewogen week opzitten. Na enkele – althans volgens de minister – verkeerd geïnterpreteerde uitspraken, kreeg zij een storm aan kritiek over zich heen. In een interview in ‘De zevende dag’ kwam de minister hierop terug. Ook reageerde Schauvliege op de uitspraken die De Wever deed in een interview met De Tijd.

Natuurpunt moet geen ontbossing compenseren

Eerder had Schauvliege in een interview met Knack gesteld dat “Natuurpunt de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen [is]”. De minister blijft ook nu nog achter deze uitspraak staan. Volgens haar klopt het weliswaar dat Natuurpunt ontbost voor klimaatdoelstellingen, maar dat er een groot verschil is tussen de organisatie en de overheid of particulieren. Natuurpunt rooit vaak dennenbossen om er heide te plaatsen, hetgeen de biodiversiteit ten goede kan komen.

maar wanneer Natuurpunt ontbost dienen er geen nieuwe bossen in de plaats te komen. Wanneer particulieren of de overheid dit doen, dan is deze compensatie wel een vereiste. Op die manier zou er volgens Schauvliege “500 hectare bos [zijn] verdwenen”. Verder wou de minister alleen maar duidelijk maken dat het “makkelijk is om kritiek te hebben op het bosbeleid, als je er zelf onderdeel van uitmaakt.”.

“Ik geloof in bioboeren”

Tijdens ‘De zevende Dag’ kwam de minister ook nog eens terug op haar uitspraken omtrent bioboeren. Zij verdedigde zich met te stellen dat zij wél gelooft in bioboeren en die ook financieel ondersteunt.

Volgens Schauvliege “Kiest elke bedrijfsleider voor welk model hij wil gaan, en of hij nu een kleine bioboer is, een kleinschalige familieboerderij of een grote industriële boerderij: iedereen krijgt steun.” Schauvliege wou in het interview met Knack enkel maar duidelijk maken dat we allemaal een eerlijke prijs voor ons voedsel moeten betalen.

Gedeeltelijk oneens met De Wever

Schauvliege reageerde ook nog op de uitspraken die De Wever deed in een interview met De Tijd. Hierin had de voorzitter van de grootste partij kritiek geuit op de wijze hoe Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) de vluchtelingencrisis had aanpakt. Merkel haar aanpak was volgens De Wever toen een toonbeeld van politieke onverantwoordelijkheid. Sinds die tijd is De Wever wel veranderd inzake zijn standpunt over Merkel, omdat volgens De Wever de standpunten van Merkel zelf zijn veranderd.

Maar De Wever begreep destijds niet hoe je de grenzen kunt openzetten wanneer het absorptievermogen in de steden bijna is bereikt. Volgens de N-VA-voorzitter werd de beslissing om duizenden asielzoekers binnen te laten, slechts genomen omdat geen enkele minister het besluit wou nemen om de grenzen te sluiten. Iets wat reconstructies van de feiten ook aangaven: Merkel stond op het punt op de grenzen te sluiten in 2015. De Wever gaf aan dat indien hij in de positie van de Duitse bondskanselier stond, hij de grenzen had gesloten.

De kern was volgens De Wever dat politici niet de luxe hebben om steeds ethisch te handelen. In plaats daarvan dienen zij realpolitik de bedrijven. Een politicus die dit niet kan, kan volgens de N-VA-voorzitter maar ”beter bloemekes planten.”. Zo menen volgens De Wever “die gutmenschen het misschien goed, maar ze maken het draagvlak voor migratie kapot.”.

Schauvliege verzette zich tegen een dergelijke visie. Zij stelde dat zij “niet aan politiek zou kunnen doen zonder idealen, en zonder een bepaalde overtuiging”. Al is de minister het er wel mee eens dat je niet altijd je emotie kan volgen. “Soms moet je afwegingen maken, knopen doorhakken en voor die keuze gaan”, aldus de Schauvliege. Zelf zou ze het spijtig vinden indien politiek alleen op een emotieloze manier bedreven zou worden.