Storm van rechtse kritiek op budgetplannen in VS

0
1082

Nadat het Amerikaans Congres op 1 mei een akkoord heeft bereikt over de begroting groeit de kritiek er op aan de rechterzijde. Veel Republikeinen zien er een totale overwinning in van de Democraten. Die zeggen op hun beurt heel tevreden te zijn met het resultaat van de onderhandelingen. In het budget is er geen ruimte voor de muur op de grens, Planned Parenthood dat abortussen uitvoert, blijft gevrijwaard, ‘Sanctuary Cities’ gaan vrijuit en de bijkomende fondsen voor defensie zijn maar slechts de helft van wat eerder werd beloofd.

Rechts media-icoon Rush Limbaugh vroeg zich af waarom mensen voor de Republikeinen moeten stemmen als ze toch een Democratisch budget krijgen. Vice-president Mike Pence moest het akkoord gaan verdedigen op de show. Hij wees op de extra fondsen voor defensie en verdediging aan de grens en de beperkte toename van uitgaven op andere vlakken.

https://www.youtube.com/watch?v=4LAiUmE7Uq4

Ook bekend opiniemaker Charles Krauthammer zei op Fox News dat Trump en de Republikeinen ‘gerold’ zijn geweest. Hoewel de Republikeinen nu het Congres, de Senaat en het presidentschap hebben, lukt het ze niet om te snoeien in de staatsuitgaven of om te knippen in projecten waar ze tegen zijn. Integendeel zelfs.

Op de rechtse site DailyWire zegt Ben Shapiro dat Obama trots zou zijn op het plan.

Reactie

Het Witte Huis reageerde al door John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid en Mick Mulvaney, Directeur van het Bureau voor Management en Budget, uit te sturen die het akkoord moesten verdedigen op een persconferentie. Vooral heel wat zaken die de Democraten hadden verteld werden er weerlegd.

Toch raakt al deze kritiek de Amerikaanse president die zichzelf verkoopt als de meester-onderhandelaar, de schrijver van ‘the Art of the Deal’. Die zegt nu dat de Democratische leden in de Senaat de Republikeinen hun arm hebben omgewrongen door te dreigen met een ‘governement shutdown’ en zo de meerderheid te ondergraven.

Trump roept daarom op om de meerderheidsregels in de Senaat te veranderen, iets waar veel tegenstand tegen bestaat. Wat Planned Parenthood betreft belooft de president om op een ander tijdstip er voor te zorgen dat ze geen federaal geld meer ontvangen. Op Twitter laat hij weten dat er in september wel eens een shutdown kan komen als de Democraten niet redelijker worden. Dit wordt echter betwijfeld omdat dat argument al vaker werd gebruikt in het verleden.

De Republikeinen in de Senaat reageerden al afwijzend op de uitlatingen van Trump. Fractieleider van de meerderheid, Mitch McConnel liet al weten de regels niet te willen veranderen en andere Republikeinse Senatoren gaven aan dat een ‘shutdown’ een slechte zaak is. Het blijven werken met speciale meerderheidsregels ligt in de aard van de Senaat, die veel reflectiever is en minder gevoelig voor de heersende meerderheid. Die matigende rol willen Republikeinen in de Senaat graag behouden. McConnel liet overigens niet na om het akkoord nogmaals te verdedigen.

Jim Jordan langs de andere kant, een Republikeins congreslid uit de beruchte rechtse Freedom Caucus liet al weten tegenstander te zijn van het akkoord en waarschuwde het Witte Huis dat er nog veel weerstand is bij de rechtervleugel van de Republikeinse partij: “Ik denk dat je veel conservatieven tegen het plan zult zien stemmen deze week” vertelde hij tegen CNN. De stemming wordt vrijdag ten laatste verwacht.