Optima: 4 maanden cel en €1,5 miljoen boete voor Piqueur

0
1212

Jeroen Piqueur, de oud-topman van het failliete Gentse ‘Optima Bank’, is veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en een boete van een anderhalf miljoen euro. Hiernaast mag hij drie jaar geen bestuurder zijn van een vennootschap. De verdediging van Piqueur overweegt om in beroep te gaan. Dat brengt De Standaard.

Piqueur is gestraft voor een aantal misdrijven tussen augustus 2007 en oktober 2013. Dit zijn dus feiten nog voor het faillissement van Optima Bank. Bij de misdrijven: de niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische bankrekeningen. Deze stonden op naam van buitenlandse structuren, maar Piqueur was de begunstigde. Vanaf inkomstenjaar 2006 tot en met 2012 zou het 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten betreffen, hetzelfde bedrag als de strafboete.

Strafzaak

Ook bij de misdrijven, was het niet aangeven van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap. Hiermee zou zijn jacht ‘Rubeccan’ mee zijn betaald. Het parket had achttien maanden cel met uitstel, de verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro aan vermogensvoordelen en een beroepsverbod van tien jaar gevorderd. Piqueur wou echter dat geld ‘regulariseren’ (uit de illegaliteit brengen) en maakte hieromtrent stukken over aan het contactpunt regularisaties van FOD Financiën. De verdediging van de oud-topman van Optima Bank vond daarom dat de strafvordering niet ontvankelijk was, omdat de fiscus de dading met Optima Bank niet zou hebben nagekomen.

De rechter was het daar echter niet meer eens: “De organisatie van de fraude en de lange periode ervan getuigen van zijn criminele ingesteldheid en een gebrek aan respect voor zijn medemens in deze samenleving. De vaststelling dat hij zich poogt te verschuilen achter zijn raadgever, getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid.” In het vonnis had de rechtbank het naast de “criminele ingesteldheid” van Piqueur het ook over zijn “gebrek aan respect voor zijn medemens”.

De verdediging van Picueur overweegt om in beroep te gaan. “Ik ga het vonnis met Jeroen Picqueur bespreken”, zegt advocaat Raf Verstraeten aan De Standaard.

Optima Bank

Deze uitspraak staat los van de affaire rond Optima Bank en de rol van Piqueur hierin. In juni 2016 raakte Optima Bank in de moeilijkheden na controle door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Het balanstotaal was sterk verkleind en niet veel later blokkeerde de Nationale Bank van België de rekeningen. Ook de verzekeringsactiviteiten van Optima werden stilgelegd. Op eigen verzoek van Optima zelf werd de bank hierna failliet verklaard. In juli van datzelfde jaar werd een onderzoekscommissie opgericht in zowel de Kamer als in de Gentse gemeenteraad.

Ook betrokken bij de zaak-Optima is ‘mandatenkoning’ Geert Versnick (Open Vld) die bestuurder van Optima Group NV was sinds 2011. Versnick kwam opnieuw in opspraak in februari van dit jaar tijdens de hetze rond cumuls, Publifin en Telenet. Toen zei Versnick dat hij voor wat hij verdiende een “beetje voetballer niet uit zijn zetel [komt]”. Maar dat bleek niet waar te zijn. Begin april besloot Versnick uit de politiek te stappen.

Ook Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) kwam in opspraak nadat deze eerst had verklaard niets te maken hebben met Optima of Piqueur, maar later bleek verschillende reisjes te hebben gemaakt met Piqueur naar Cannes en Londen.

In "Terzake" geef ik een analyse van de Gentse gemeenteraad waar burgemeester Daniël Termont (SP.A) zich heeft moeten verantwoorden over Optima en zijn relatie met topman Jeroen Piqueur.

Publiée par Ivan De Vadder sur mercredi 29 juin 2016