In de gevangenis van Dendermonde wilden 87 gedetineerden niet naar hun cel terugkeren. Ze waren misnoegd omdat moslims door de ramadan een extra middagwandeling hadden geëist om te kunnen uitslapen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Zoals elke zomer lopen de gemoederen in de gevangenissen op evenredig met de temperaturen. Dit weekend was het prijs in de gevangenis van Dendermonde. Zo’n 87 gedetineerden wilden na de ochtendwandeling niet meer terug naar hun cel. De reden van het tumult was het uur van de wandeling en het gebrek aan een bijkomende middagwandeling.

“Vooral de moslims willen zo’n middagwandeling”, zegt Eddy De Smedt van VSOA aan Het Laatste Nieuws. “Door de ramadan blijven ze langer op en eten ze later, waardoor ze eigenlijk willen uitslapen.” Dat de ochtendwandeling in Dendermonde om negen uur ‘s morgens valt komt de moslims niet goed uit.

Honden

“Enfin, dat mensen die niet uitgeslapen zijn moeten deelnemen aan de wandeling, zorgde voor wrevel.” Niet alleen de moslims waren niet opgezet met de situatie. Ook de niet-moslims voelden zich achteruitgeschoven door een bijkomende wandeling omwille van de ramadan.

De directie moest de hulp inroepen van de politie. Die kwam met honden om de gemoederen op de binnenkoer te bedaren. Er werd geroepen, geschopt en gespuugd naar cipiers. Vensterbanken werden afgebroken en met het puin ervan werd gebruikt om het gewapend glas van een observatielokaal te bekogelen.

Halal

Een delegatie gedetineerden zat bij de directie om hun eisen af te dwingen. Meteen bleek het om meer dan de mogelijkheid om uit te slapen te gaan. Enkele moslimgevangenen maakten zich bedenkingen bij het vlees dat ze krijgen. De gevangenen willen halal, maar dat staat niet op het vlees. “Het staat op de dozen waarin het vlees geleverd wordt, maar niet afzonderlijk op elk stuk vlees”, zegt Eddy De Smedt van VSOA.

Na vier bitsige uren van protest maakte de politie een einde aan het tumult en gingen de gedetineerden terug naar hun cel. Dat wil niet zeggen dat aan al hun eisen is voldaan, laat Kathleen Van De Vyver weten. “Zo eenvoudig is dat niet, meer wandelingen invoeren. Dat gaat niet zomaar. In Dendermonde wandelen de ‘niet-werkers’ in de voormiddag en de ‘werkers’ in de namiddag. Warm weer of niet, we kunnen niet zomaar extra wandelingen organiseren. Dat heeft een enorme impact op de rest van de werking van de gevangenis, waar we ook personeel vrij moeten houden om bezoek te regelen”, aldus de woordvoerster van het gevangeniswezen.

ADVERTENTIE