Nog 200.000 burgers in gevaar bij strijd om Mosoel

0
722

Het Iraakse leger probeert het laatste grote bolwerk van IS in Irak, enkele wijken in Mosoel, te veroveren. De speciale Antiterreureenheid probeert in straatgevechten het duizendtal overblijvende IS-strijders uit te schakelen. Er zitten echter nog 200.000 burgers vast in de stad, die mogelijk als menselijk schild gebruikt zullen worden.

In oktober vorig jaar begon het Iraakse leger een offensief om de stad Mosoel te bevrijden uit de handen van islamistische terreurgroep IS. Na snelle terreinwinsten voor het leger in de beginfase, schakelde IS steeds meer over op guerrillatactieken. Het inzetten van bomauto’s en zelfmoordaanslagen zorgt voor grote verliezen onder de Iraakse troepen, terwijl er ook nog bijna 200.000 burgers vastgehouden worden door IS. De finale aanval die nu ingezet wordt door de Iraakse militairen dreigt dan ook een enorme menselijke kostprijs met zich mee te brengen.

De troepen van IS hebben zich in Mosoel teruggetrokken in het oude centrum van de stad, een relatief klein en dichtbebouwd gebied waar het Iraakse leger haar militaire overwicht niet kan gebruiken. Er zouden zich slechts een duizendtal IS-strijders in de stad bevinden, maar deze houden wel ongeveer 200.000 burgers gegijzeld. Bovendien hebben ze reeds meermaals laten blijken er niet voor terug te schrikken burgers als levend schild te gebruiken of ze zelfs zonder meer af te slachten.

Het Iraakse leger wilde de stad opnieuw in handen hebben voor de Ramadan begon, afgelopen weekend. Deze doelstelling werd echter niet gehaald, en het is onduidelijk hoe lang de strijd nog zal aanslepen. Naast het risico op vele burgerslachtoffers wordt ook rekening gehouden met grote verliezen onder de Iraakse militairen, aangezien IS gretig gebruik maakt van autobommen en zelfmoordaanslagen. Alle hoop ligt nu bij de Iraakse antiterreureenheid, een speciale eenheid van het leger die door de Amerikanen getraind is voor dit soort situaties.