Op een persconferentie maakten de vier onderhandelaars (CDA, VVD, D66 en GroenLinks) bekend dat de formatiegesprekken waren mislukt. Gelet op de verschillende standpunten en ideologieën mag dit geen verassing heten. Uiteindelijk bleken vooral de verschillende visies omtrent migratie niet overbrugbaar. Dat schrijft onder meer Trouw. 

Het lijkt erop dat de Nederlandse politiek twee maanden na de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw naar af is in de vorming van een nieuwe regering. Al sluit niemand uit dat de vier partijen – als later blijkt dat andere combinaties onwerkbaar zijn – opnieuw aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Geen verrassing

Gelet op de ideologische verschillen tussen de partijen, mag het geen verrassing heten dat ze niet tot een akkoord konden komen. Aan de onderhandelingstafel namen vier partijen plaats. Twee van hen, het CDA van Sybrand Buma en de VVD van Mark Rutte, profileerden zich tijdens de campagne als voorstanders van de Nederlandse waarden en een krachtig migratiebeleid. Zo vond bijvoorbeeld CDA-lijsttrekker Sybrand Buma dat kinderen op school opnieuw staand het volkslied moesten zingen/leren.

GroenLinks daarentegen, koos consequent voor de tegenovergestelde lijn. Zo vindt de partij onder andere dat Nederland meer asielzoekers moet opnemen. Ook socio-economisch is het vaarwater tussen enerzijds het CDA en de VVD en anderzijds GroenLinks bijzonder diep. Zo is het geen groot geheim dat de christendemocraten en liberalen huiverachtig staan tegen groene paradepaardjes als de kilometerheffing.

CDA en VVD zitten in de tang

Het CDA en de VVD zitten van alle partijen echter in de moeilijkste positie. De partijen beloofden om een krachtiger migratiebeleid te voeren zonder met Geert Wilders (PVV) in zee te gaan. Voor Rutte was het uitsluiten van Wilders zelfs een verkiezingsbelofte. Zo zei hij over het regeren met de PVV-leider het volgende: “Dat gaat niet gebeuren, de kans is niet 0,1, de kans is nul”.

Het probleem is dat het veelgehoorde alternatief, de ChristenUnie, er over immigratie soortgelijke standpunten op na houdt als GroenLinks. Ook de PvdA – al blijft die partij na zijn desastreuze verkiezingsuitslag liever in de oppositie – wil niet weten van de straffe immigratiestandpunten van Rutte en Buma.

Straks opnieuw GroenLinks?

De VVD en het CDA hebben met andere woorden twee opties. Ofwel beginnen zij met de PVV van Geert Wilders formatiegesprekken, ofwel erkennen zij dat vasthouden aan hun voorstellen omtrent migratie geen stabiel meerderheidskabinet kan opleveren.

Gelet op de gedragingen van de onderhandelaars, zijn zij hiervan goed op de hoogte. Zo weigerden de partijen elkaar de zwarte piet door te schuiven. Door het gebrek aan noemenswaardige alternatieven, is het immers zeer plausibel dat de vier partijen elkaar later nog opnieuw zullen ontmoeten. Een regering tussen CDA, VVD, D66 en GroenLinks is dus nog niet helemaal van de baan. Wilders liet op Twitter alleszins weten dat hij beschikbaar blijft.