Mike Dubke, de 49-jarige communicatiechef van Donald Trump, heeft “omwille van persoonlijke redenen” ontslag genomen. Volgens Politico had hij al op 18 mei zijn ontslag bevestigd aan Trump, maar wou Dubke nog aanblijven tot het einde van de eerste internationale reis van Trump, die net beëindigd is. 

Dubke was hoofd van het communicatieteam, waar hij onder meer de leiding had van de Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer, die sinds zijn aanstelling al massaal werd geparodieerd door bekende Amerikaanse televisieprogramma’s zoals Saturday Night Live en door talrijke grappenmakers op sociale media. Als gevolg van het ontslag van zijn chef zal Spicer minder vaak de media moeten briefen.

Een mogelijke reden tot Dubkes vrijwillig ontslag zou de naderende ontslagronde zijn van Trumps communicatieteam. Recentelijk heeft hij dit team al meerdere malen bijeengeroepen om zijn ontevredenheid over het werken van dit team te uiten. Trumps ontevredenheid zou kunnen te maken hebben met de recente berichtgeving over de mogelijke schandalen tussen Trump en Rusland, bekend onder de noemer ‘Russiagate‘. Trump wordt namelijk verweten staatsgeheimen te hebben doorgegeven aan Rusland.

Verder wordt Trumps schoonzoon en tevens adviseur Jared Kushner ook onderzocht door het Amerikaanse gerecht. Er wordt beweerd dat Kushner een geheime communicatielijn tussen het Kremlin en het Witte Huis wou regelen.

Dit is niet het eerste voorval van ontslag in het kabinet-Trump: de afgelopen maanden hebben Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn en FBI-baas James Comey ook al ontslag moeten nemen. Flynn nam ontslag omwille van banden met Rusland, en Comey werd ontslagen net op het moment dat hij een onderzoek zou opstarten naar de activiteiten van de Amerikaanse president.