Gisteren liet premier Charles Michel (MR) in zijn kaarten kijken naar aanleiding van de komst van president Donald Trump (Rep.) naar België. Zo gaf Michel aan dat hij de Belgische mening omtrent “Europese waarden” en het klimaat zou gaan verdedigen. Dat bericht Belga.

Volgende week komt de Amerikaans president naar België. Trump zal hier aanwezig zijn in het kader van de op 25 mei geplande NAVO-top. Zoals steeds dreigt de organisatie van een dergelijk bezoek een heksenjacht te worden. Saillant detail, ook Erdogan – die misschien enkele aanhangers wil toespreken – zal van de partij zijn.

Klare taal

De oppositie riep bij monde van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) de premier op om van de ontmoeting met het Amerikaanse staatshoofd “geen theekransje” te maken. In plaats daarvan moet het volgens De Vriendt “een pittig en consequent gesprek” worden. Zo zou Michel onder meer het klimaat onder Trump zijn aandacht moeten brengen. Ook Raoul Hedebouw, Kamerlid voor de extreemlinkse PVDA, was van mening dat België tegen Trump “een hardere toon” zou moeten aanslaan.

Michel reageerde hierop door aan te geven dat hij “klare taal” wil spreken tegenover Trump. “Europa, België en de VS zijn historische partners op economisch vlak en op vlak van veiligheid. Ik wil die banden versterken en behouden, maar zonder naïviteit zullen we ook onze mening verdedigen over verschillende thema’s”, aldus de premier

Wat met Erdogan?

Buiten Trump worden er nog diverse andere regeringsleiders of staatshoofden verwacht. Zo ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, van wie er gevreesd wordt dat hij voor of na de NAVO-top nog aanhangers zou gaan toespreken.

Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang, wou om die reden van de premier weten of hij gaat verhinderden “dat hij keet kan komen schoppen”. Volgens Michel zijn de veiligheidsdiensten daaromtrent “bijzonder aandachtig” en zullen zij “ook rekening houdend met het verleden en ervaringen in het buitenland”.

Volgens Michel probeert België meer duidelijkheid te krijgen omtrent het programma van de internationale leiders. Verder verzekerde de premier dat het crisiscentrum alles in het werk zal stellen om de veiligheid te garanderen. “Dag na dag en uur na uur volgt het crisiscentrum de situatie en probeert het vooruit te lopen op eventuele moeilijkheden”, aldus Michel.

In september 2016, toen weinigen geloofden in een verkiezingsoverwinning voor Donald Trump, nam premier Michel Trump duchtig op de korrel in New York en lachte hij de Republikeinse voorman uit. Michel zei daarbij: “Ik vergeet steeds zijn naam, maar er is een presidentskandidaat die Brussel een hellegat genoemd heeft. Hij wou erbij zijn vanavond maar we hebben zijn uitnodiging ingetrokken”. Twee maanden later won Trump in een zelden geziene krachttoer de Amerikaanse presidentsverkiezingen ten nadele van Hillary Clinton (Dem.).