Marion-Maréchal Le Pen (FN) stopt met de politiek

0
1066

Marion-Maréchal Le Pen kondigt haar vertrek aan uit de politiek na de nederlaag van haar tante Marine Le Pen in de afgelopen presidentsverkiezingen. Marion-Maréchal is het nichtje van Marine Le Pen en de kleindochter van Jean-Marie Le Pen. Terwijl Marine Le Pen het Front National (FN) de laatste jaren in een richting duwde meer naar het centrum op, is Marion-Maréchal steeds veeleer een exponent geweest van de traditionele rechtervleugel binnen FN.

Marion-Maréchal is momenteel het enige parlementslid van het rechtsnationale Front National. Ze werd in 2012 verkozen in de Vaucluse en dat als jongste parlementslid ooit. Het vorige jongste parlementslid was… haar grootvader Jean-Marie Le Pen in 1956.

Twee stromingen in FN

De successen van het Front National zijn de voorbije jaren gebouwd op twee assen. Enerzijds de klassieke stroming die zich eerder focust op immigratie, conservatisme en veiligheid. Deze stroming staat voornamelijk sterk in het historisch bastion van de Provence-Alpes-Côte d’Azur met als kopvrouw Marion-Maréchal Le Pen.

Anderzijds is er de nieuwe stroming die zich eerder richt op laïcisering, globalisering en zich eerder socio-economisch links plaatst. Die vinden we voornamelijk in het Noorden, waar Marine Le Pen haar thuishaven heeft. De electorale winsten waren voor Marine Le Pen, maar de bedenker van deze stroming is vice-voorzitter Florian Philippot.

Het is niet vreemd dat binnen grote partijen verschillende stromingen zijn. Beide stromingen vinden zich in de synthese van de Franse natiestaat. Binnen het Front National vinden sommigen echter dat het evenwicht verstoord is. De nieuwe stroming onder leiding van Philippot zou te dominant geworden zijn.

Monetaire doctrine maakt rechtse kiezer bang

Het bescheiden resultaat voor Marine Le Pen bij de laatste presidentsverkiezingen (34%) heeft het vuur aan de lont gestoken. De communist Mélenchon haalde in de eerste ronde bijna 20%. De centrumrechtse kandidaat Fillon had ook zo’n score.

Het socio-economisch discours waarmee Marine Le Pen deze verkiezingen introk was al van voor de eerste ronde gericht op die linkse kiezer en stond diametraal tegenover dat van Fillon. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kon Le Pen hiermee maar 7% van de Mélenchonkiezers overtuigen. Dit terwijl de voormalige Rotschild-bankier Macron 52% haalde bij deze kiezers. Anderzijds, 20% van de rechtse Fillonkiezers kozen voor Le Pen, maar ook hier koos 48% voor Macron, die beweerde dat de Franse cultuur niet bestaat.

Met andere woorden, de linkse kiezer werd niet bereikt, terwijl het socio-economisch linkse discours en vooral dan het standpunt rond de uitstap uit de euro de rechtse kiezer schrik aanjoeg.

Waar staat Marion?

Grootvader Jean-Marie Le Pen lanceerde haar in de politiek bij de régionales van 2010 in Parijs waar ze op 19-jarige leeftijd haar eerste stappen zetten onder begeleiding van Marie-Christine Arnautu. In 2012 werd ze het jongste parlementslid ooit. Bij de regionale verkiezingen van 2015 moest ze de duimen leggen voor de centrumrechtse Estrosi, maar wel met de hoogste score ooit voor het FN behaald: 45,22%, meer dan haar tante Marine in het Noorden zelfs. Toen honderdduizenden door Parijs trokken in de ‘manif pour tous’ (tegen het homohuwelijk en abortus), stond Marion op de eerste rij, terwijl haar tante Marine uitblonk in afwezigheid.

Toen Marine haar vader Jean-Marie uit de partij zette in 2015, kwam Marion tussen twee vuren te zitten. Met lede ogen zag ze het bijzonder bitse en meedogenloze gevecht tussen vader Jean-Marie en dochter Marine, dat tot op vandaag doorgaat. Op de afgelopen verkiezingsavond stelde Marion-Maréchal Le Pen openlijk dat een grondige analyse van wat goed en foutgelopen was tijdens de campagne nodig was.

Amper enkele dagen later kondigt ze haar afscheid van de politiek aan. Ze verwijst naar persoonlijke redenen. Ze wil meer tijd voor haar kind maken als alleenstaande jonge moeder. Met het politiek pensioen van Marion Maréchal Le Pen verliest het FN niet alleen een vaandeldrager voor de klassieke rechtsnationale stroming, maar ook een jong supertalent van wie velen hopen/hoopten dat ze ooit een presidentiële campagne succesvol zou kunnen afronden.