Marine Le Pen en Emmanuel Macron kruisten de degens in het laatste debat voor de presidentsverkiezingen 7 mei. Marine insinueerde tijdens het debat dat Macron over een verborgen rekening op de Bahama’s zou beschikken. Macron ontkende ten stelligste dat hij betrokken is bij fiscale fraude. Hij diende zelfs klacht in bij het parket. Op het internet circuleren allerlei bezwarende documenten, maar de authenticiteit van de documenten wordt in twijfel getrokken.

Macron zou volgens die berichten een bedrijf opgericht hebben in het Antilliaanse belastingparadijs Nevis. Eerder ontkende hij buitenlandse rekeningen te hebben. De 37-jarige Macron was eerder bankier bij de grootbank Rotschild vooraleer hij socialistisch minister werd onder huidig president François Hollande. Daar verdiende hij 2,9 miljoen euro over heel deze periode.

De vermogensaangifte van Macron riep reeds eerder vragen op. Maar ondertussen onderzocht onder meer The Washington Post deze insinuatie en kwam tot de vaststelling dat het over gefabriceerde documenten gaat, ‘fake news’ dus.

Presidentieel straatgevecht

De insinuatie van Marine Le Pen over mogelijke fiscale fraude toont wel prima de teneur van het presidentieel debat aan. Het werd een straatgevecht waar al in de eerste ronde de beide kandidaten mekaar naar de keel vlogen, met alle mogelijke middelen. Ook in de debatten Trump vs Clinton zagen we geen beleefde, inhoudelijke argumentatie. Iedereen herinnert zich nog Trumps uitspraak dat Clinton in de cel zou zitten mocht hij president worden. Ook Marine Le Pen had enkele salvo’s van die orde klaar. Toen Macron haar de les wou spellen, beet ze hem toe dat zij geen zin had in een “spelletje van leerling en leraar”. Macron is immers met zijn 20-jaar oudere voormalige lerares gehuwd.

Tot de kern van Marine Le Pen programma behoort de Franse soevereiniteit. Die wordt volgens haar ondermijnd door de euro en de EU die onder leiding van Duitsland staat. Le Pen vatte de keuze voor de Fransen dan ook als volgt bitsig samen: “er zal hoedanook een vrouw president worden van Frankrijk. Ofwel dat zal ik zijn, ofwel Angela Merkel.”

Trump vs Macron

De parallel met de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt steeds treffender. Eerder dan een botsing tussen politieke programma’s, is de campagne aan het evolueren naar een gevecht tussen persoonlijkheden en het beeld die ze van mekaar schetsen. Michele Obama zei na aanvallen van Trump: When they go low, we go high. Macron reageerde vandaag dat debatteren met een Le Pen altijd betekent dat je zelf een beetje vuil wordt. Mogelijks is dit ook precies de bedoeling van Le Pen.

Le Pen staat, vergelijkbaar met Trump, tegenover zowat het hele politiek establishment dat zich achter Macron geschaard heeft. Zelfs oud-president Barack Obama (Dem.) steunt nu zelf Macron. Maar overtuigt Macron zelf?. Velen stemmen eerder tegen Le Pen dan voor Macron. Tegelijk is Le Pens electoraat zeer gemobiliseerd maar kleiner. Een lagere opkomst en/of veel blanco stemmen zijn dus van cruciaal belang wil Le Pen een kans maken om de verkiezingen te kunnen winnen.

Kiesdistricten

Naar het presidentieel debat keken 16.8 miljoen Fransen. Bij de twee vorige verkiezingen waren dat nog 18 en 20 miljoen kijkers. Een voorbode voor en lagere opkomst dan verwacht? Ondertussen geven de peilingen consistent 60% Macron, 40% Le Pen aan. De participatiegraad en het aantal blanco stemmen zijn dan ook de enige echte factor die nog roet in het eten kunnen gooien voor Macron.

Op verkiezingsdag zal dan ook mogelijks het resultaat van deze presidentsverkiezingen niet het interessantste zijn, maar wel het aantal parlementaire kiesdistricten waar Marine Le Pen de meerderheid haalt. In juni moet Macron immers een meerderheid bij de parlementsverkiezingen zien te halen wil hij een effectieve president zijn. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde ze op 577 kiesomschrijvingen in 84 meer dan 30%, in 21 zelfs meer dan 35%.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Reinhilde Raspoet

    wel zoals steeds een beetje overal tijdens verkiezingen worden ze gemanipuleerd door een consortium van banken financies enz. Het spijtige is dat mensen niet willen wakker worden Alleen al de naam Rotschild zou een belletje moeten doen rinkelen Ook in hetzelfde stramien heb je de Bushes de Rockefellers enz in de VS. Het wordt gewoonweg ontgoochelend op deze wereld denk ik dan