Een eerste succes lonkt voor de werkgroep ‘Politieke Vernieuwing’. Zo stelt deze een aantal wijzigingen voor met betrekking tot de verloning van federale parlementsleden. Dat bericht de Gazet van Antwerpen.

De werkgroep ‘Politieke Vernieuwing’ werd in de nasleep van politieke schandalen zoals Publifin en Publipart opgericht met als doel sommige politici hun losse zeden bestrijden. Hieromtrent presenteert zij nu een eerste serie aan voorstellen.

Meer loon naar werken voor parlementsleden

Concreet stelt de werkgroep voor om parlementsleden die niet voldoende aanwezig zijn, minder loon uit te betalen. In het huidige systeem is hiervan nog geen sprake. Zo strijken volksvertegenwoordigers die maar een keer per week in de plenaire zitting aanwezig zijn, nog steeds hun volledig wedde op.

De werkgroep ‘Politieke Vernieuwing’ wil hier een einde aan maken. Doordat het ‘echte’ parlementaire werk grotendeels plaatsvind in parlementaire commissies, wil de werkgroep volksvertegenwoordigers verplichten om hierbij aanwezig te zijn. Zo zouden parlementsleden die niet op 80% van de stemmingen in de commissievergaderingen aanwezig zijn, financieel afgestraft worden. Al bestaat er nog geen overeenstemming over hoeveel er precies van hun loon afgaat.

Problemen voor de partijvoorzitters

In het federaal parlement zetelen ook enkele partijvoorzitters zoals Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Elio Di Rupo (PS). Voor deze drie politici lonkt een financiële afstraffing dan ook om de hoek. Door hun drukke agenda hebben zij immers niet de mogelijkheid om veelvuldig aanwezig te zijn.

Volgens Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de werkgroep ‘Politieke Vernieuwing’ zullen de partijvoorzitters “meer discipline aan de dag moeten leggen dan vroeger”. Het lijkt er dus niet op dat er voor de partijvoorzitters een uitzonderingsmaatregel komt.

Loonsverlaging voor de Kamervoorzitter

Momenteel is Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) met een jaarloon van 290.000 euro de best betaalde politicus van het land. Als het van het CD&V en N-VA afhangt, zal dit in toekomst echter veranderen. Zij wensen het loon van de eerste burger van het land naar omlaag te brengen.

Hoeveel de Kamervoorzitter in de toekomst gaat verdienen, daar is echter nog geen akkoord over. De twee partijen wensen dit wel in verhouding te brengen met wat parlementsvoorzitters in binnen- en buitenland verdienen. Vooralsnog ziet Bracke hier geen probleem in. Deze kwam eerder dit jaar nog in opspraak inzake veel verdienen en cumuls.