Aan de Vrije Universiteit Brussel werd gisteren een geplande lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geannuleerd. De oorzaak hiervan zou een versperring van het leslokaal zijn door extreemlinkse studenten.

De lezing door Francken was genaamd ‘Actuele vragen voor Asiel en Migratie’. Ze werd georganiseerd door KEPS VUB, de faculteitskring TEW, Bedrijfskunde, Politieke Wetenschappen en Sociologie aan de faculteit ES van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De rector van de VUB Caroline Pauwels betreurt dat de lezing niet plaats kon vinden. Volgens haar staat de VUB voor vrij onderzoek.

 

Theo Francken is bezig aan een reeks lezingen. Hoewel er bij vorige evenementen ook protest was is het de eerste keer dat een lezing als gevolg daarvan geannuleerd wordt. Opiniemaker en ex-CD&V-kabinetsmedewerker Youssef Kobo stak alvast de draak met de annulering.

In een interview met Radio 2 gaf VUB rector Caroline Pauwels te kennen dat ze Theo Francken opnieuw wil uitnodigen. Een onderzoek naar de herrieschoppers die voor de annulering zorgden zou worden opgestart.

Onderzoek naar extreemlinkse herrieschoppers die lezing Francken dwarsboomden?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken reageert alvast positief op het voorstel. Op negen mei zal de N-VA politicus nogmaals naar de UGent afzakken om er een lezing te geven voor de studenten van KVHV-Gent.

“Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken”, zette Francken op zijn Facebookprofiel. Niet toevallig een quote van Henri Poincaré en de leuze van de VUB.

4 REACTIES