Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw pleit voor grootschaligere landbouw en bekritiseert Natuurpunt. In een interview met Knack deed de minister hieromtrent enkele straffe uitspraken.

De fel bekritiseerde minister van Omgeving, Natuur en Landbouw heeft al er al een moeilijk tweede mandaat opzitten. Zo kreeg de minister eerder al een bijl aangereikt om “eindelijk eens knopen door te hakken” en werd zij door de N-VA een “marionet van de Boerenbond” genoemd. Ook nu doen haar uitspraken heel wat stof opwaaien.

“Dat Natuurpunt dan zélf stopt met bossen kappen”

In het ophefmakend interview reageerde de getergde minister op de kritiek van Natuurpunt. De organisatie die ijvert voor de bescherming van kwetsbare natuurgebieden, had zich in het verleden namelijk kritisch uitgelaten over Schauvliege haar plannen. Zo vond Natuurpunt dat de minister slechts de subtop en niet de top van de ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen’ (MKWB) beschermt. De minister bestempelde dit in het interview als “zever” en zei dat “als Natuurpunt kritiek heeft op mijn plannen, dat het dan zélf stopt met bossen kappen”.

De minister beklemtoonde verder dat zij er alles aan doet om de ontbossing te stoppen. Zo werd het – althans volgens Schauvliege – flink wat duurder gemaakt om bossen te kappen. Ook haalde zij aan dat het geld uit het boscompensatiefonds effectief wordt gebruikt om nieuwe bossen te planten.

Landbouwers moeten goede managers worden

Ondanks dat een kwart van de boeren wenst te stoppen, maar dit niet kan doordat zij te veel schulden hebben, wil de Schauvliege niet weten van een ‘warme sanering’. Zij gelooft niet dat dit iets uithaalt. Wanneer je boeren geld geeft om te stoppen, neemt volgens de minister “iemand anders die bedrijven gewoon over, desnoods vanuit het buitenland”. Schauvliege ziet de oplossing in het stimuleren van goed financieel beheer. Zo moeten landbouwers volgens de minister “goede bedrijfsleiders zijn, die hun cijfers in de gaten houden.”.

Het gevolg daarvan, dat kleinschalige familiale landbouwbedrijven uit de boot dreigen te vallen, noemt Schauvliege “de keerzijde van de medaille”. Het ‘keuterboerke’ dat ons van voedsel voorziet is volgens de minister niet de oplossing. Deze landbouwbedrijven zijn volgens haar niet winstgevend zonder subsidies. Ook het andere alternatief – een verhoging van de prijzen – ziet de minister niet zitten. Zij wil niet we “zoals vroeger 60 procent van ons gezinsbudget aan voeding spenderen.”.

Groen en N-VA verbijsterd door uitspraken Schauvliege

Zowel coalitiepartner N-VA als oppositiepartij Groen hebben moeite met de uitspraken van Schauvliege. In een reactie aan Knack vraagt Björn Rzoska (Vlaams fractieleider voor Groen) zich af wat de minister tegen het milieu heeft. Hij bestempeld de uitspraken als “een minister onwaardig”.

Vlaams parlementslid voor coalitiepartner N-VA, Piet De Bruyn is eveneens ‘not amused’. Hij is van mening dat Schauvliege “zwaar uit de bocht [gaat] met beschuldiging aan [het] adres van Natuurpunt”.

Geen neutrale berichtgeving volgens CD&V

CD&V, de partij van Joke Schauvliege, liet op Twitter weten dat de woorden van de minister uit de context waren gerukt. Zo stelde de partij dat de minister bioboeren geen ‘keuterboerkes’ had genoemd. Verder verweet CD&V het weekblad Knack een gebrek aan neutraliteit.

Zelf heeft de betrokken minister nog niet officieel gereageerd. Wel deelde ze een tweet waarin stond te lezen dat zij bioboeren geen ‘keuterboerkes’ noemde, het interview “fake news” was en Knack “clickbait” nodig had.

1 REACTIE