Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) zijn burgers niet meer tegen strengere controles. “Mensen verwachten dit”, zei de minister hieromtrent in het VRT-programma Van Gils en Gasten

De minister van Binnenlandse zaken en Veiligheid had gisteren, de dag na de aanslagen in Manchester, een hectische dag. Zo werd er volgens de minister meteen na het nieuws contact gezocht me het crisiscentrum. Dit om te onderzoeken of er een link is met België. Hiervan is volgens de minister nog geen sprake. Jambon zei dit echter wel onder voorbehoud. Zo kan er mogelijks nog nieuwe informatie opduiken waaruit blijkt dat de terrorist bijvoorbeeld naar België was afgereisd.

Nieuwe maatregelen?

De minister zei dat hij geen bijkomende maatregelen ging nemen. Wel werden de richtlijnen hieromtrent herhaald. Aanslagen zoals in Manchester, zijn volgens Jambon “net de reden waarom we in terreurniveau drie zijn.” De minister vervolgde dat “de kans op een aanslag […] reëel” is. “De aard van de dreiging zijn ‘soft targets’, evenementen of plaatsen met veel personen”, aldus Jambon.

Jambon werd ook gepolst naar de bereidheid van mensen om op festivals extra controles te ondergaan. “Ik heb met de festivalgangers gesproken. De algemene commentaar was dat als het niet gebeurt, dat men schrik had. Mensen verwachten dat. Ik krijg meer mails van mensen die zeggen op Zaventem niet gecontroleerd te zijn, dan mensen die zeggen te vaak te zijn gecontroleerd. Onze veiligheidscultuur is gewijzigd door alle verschrikkelijke gebeurtenissen.”, aldus Jambon.

Opvallend, in september was Jambon ook te gast in hetzelfde programma en toen maande de Binnenlandminister aan tot terughoudendheid en niet al te ingrijpende maatregelen “zodanig dat het leven leefbaar blijft en dat je niet in een soort politiestaat terecht komt”.

https://www.facebook.com/vangilsengasten/videos/vb.397214120480399/580546388813837/?type=2&theater

Heeft veiligheid zijn grenzen?

Een andere gast in het programma was Jan Van Esbroeck, de baas van het Antwerpse Sportpaleis (niet te verwarren met de gelijknamige persoon en Vlaamse parlementslid voor N-VA). Van Esbroeck stelde dat beveiliging zijn grenzen heeft. Zo gaf hij als voorbeeld dat zelf met tassencontroles en fouilleringen, mensen bij dergelijke evenementen dicht op elkaar blijven staan. Hier kun je volgens Van Esbroeck “weinig aan doen”. Hij gaf echter wel aan dat er onder meer maatregelen werden genomen tegen aanslagen met vrachtwagens. Ook kon Van Esbroeck volgens Jambon rekenen op de politie en het leger die bij dergelijke evenementen patrouilleren.

Van Esbroeck deed tijdens de uitzending nog een opmerkelijke uitspraak omtrent de muziekindustrie. Volgens hem is deze “een heel veerkrachtige, sociale industrie”. Zo denkt hij dat dit uiteindelijk versterkend zal werken. “Na Bataclan, na Brussel, we hebben daar van afgezien. Vandaag zijn er ook opmerkelijk minder tickets verkocht dan een gemiddelde dag in de week. Maar we merken sinds september vorig jaar bijna een omgekeerde beweging. Wij verkochten zeer goed in het algemeen.”, aldus Van Esbroeck.

Eerder vandaag berichtte Het Nieuwsblad dat er nog 1,3 miljoen Belgen met een niet-geregistreerde ‘pre-paid’-gsm rondlopen. De regering wil vanaf 7 juni af van anonieme simkaarten en eenieder die zijn pre-paidkaart tegen dan nog niet geregistreerd heeft, zal niet meer kunnen bellen of sms’en. Anonieme pre-paidkaarten worden vaak gebruikt in misdaad en terreur en zijn daarom een beleidsdoelwit van de regering.

1 REACTIE

  1. Andere veiligheidscultuur ? Ja, en een andere eet- en drinkcultuur, een andere cultuur qua omgang met vrouwen, een andere cultuur qua omgang met dieren, een andere arbeidsethiek, andere kledij cultuur enz…Kortom, die gasten passen in onze cultuur als ezels in een renstal. Aanpassen zullen ze nooit, en als ze naar hier komen is om te profiteren van onze sociale voorzieningen, want in hun landen van herkomst bakken ze niets ervan. Of is er één iemand die denkt dat ze het doen om dit land te helpen uitbouwen tot een leefbaar, veilig en ordentelijk Vlaanderen? Dat moet iemand zijn die op zijn kop is gevallen en is blijven botsen.