In een interview met De Zondag haalt econoom Ivan Van de Cloot zwaar uit naar de regering Michel. “Ziekelijk uitstelgedrag is de rode draad in de Belgische politiek in belangrijke dossiers”, klinkt het.

Ivan Van de Cloot (40), hoofdeconoom bij denktank Itinera en auteur van onder meer Roekeloos en Taxshift, is niet bepaald mals voor de regering van premier Charles Michel (MR). Volgens Van de Cloot is er allerminst reden tot gejuich bij de coalitiepartners. “Veel te weinig ambitie. En symboolpolitiek”, zo meent de econoom.

In het licht van de economische hoogconjunctuur presteert de federale regering ondermaats, vindt Van de Cloot. “De regering heeft vanaf het begin een grote tactische fout gemaakt. Ze lijdt net als haar voorgangers aan hervormingsfobie, de idee dat mensen bang zijn van hervormingen. De regering vreesde afgeschilderd te worden als asociaal en radicaal.” Volgens Ivan Van de Cloot zorgt dit gebrek aan durf ervoor dat de regering met uiterst voorzichtige tred vooruitgaat, maar dat verhindert de vakbonden echter niet om het beleid van Michel I alsnog ‘asociaal’ te noemen. Charles Michel heeft kansen gemist, zo beweert het Itinerakopstuk: “Dit was hét moment, niet alleen door de gunstige economische wind, maar ook door de unieke coalitie zonder de PS.”

Symboolpolitiek

Voorts vindt Ivan Van de Cloot ook dat deze legislatuur te laag mikt en een gebrek aan ambitie voor de dag legt. “De belastingdruk neemt af. Van 48,3 tot 46,7 procent van het nationaal inkomen, dat is kwantitatief veel te weinig. (…) De tax shift is serieus ondergefinancierd. Die had budgetneutraal moeten zijn. Men schuift de rekening door naar de toekomst.” Volgens de econoom is dat laatste symptomatisch voor de regering Michel: “men doet een hervorming, en wil meteen uitpakken met resultaten.”

Op de vraag wat dan wel had moeten gebeuren, antwoordt Ivan Van de Cloot dat “een echte hervorming streeft naar een bredere belastbare basis en lagere tarieven. Het aftrekken en de uitzonderingen die we toestaan dwingen ertoe dat er smalle basis is die aan hoge tarieven wordt belast.” Volgens Van de Cloot zijn lobbygroepen de reden achter de cadeaupolitiek van de federale regering. “Achter elke uitzondering [zit een] lobbygroep”, aldus nog de Itinera-econoom. Fiscale ‘koterij’, zegt men ook nog wel eens in de volksmond.

Een tweede kritiek is dat de regering de uitgavenzijde negeert. Vreemd, zo vindt Van de Cloot, want dat was immers een verkiezingsbelofte. “Als je niet ernstig in kaart brengt wat de output is, wat de staat doet met dat geld, dan kan je alleen onzinnige of symbolische maatregelen nemen”, klinkt het scherp.

Fiscaal sadisme en Damocles

“Je zou soms denken dat ons fiscaal systeem uitgevonden is door Markies de Sade, een meesterbrein in sadisme”, zo trekt de de hoofdeconoom van Itinera van leer. Een verdere verlaging van de lasten op arbeid is prioritair, vindt hij verder. Daarnaast moet ook de vennootschapsbelasting omlaag omdat die nieuwe bedrijven afschrikt. Een meerwaardebelasting zou volgens Ivan Van de Cloot een louter symbolische waarde hebben, om de achterban te spijzigen.

Volgens Van de Cloot is het Belgische fiscaal systeem allerminst rechtvaardig. “Ik kan een revolutie ontketenen als ik dat wil. In ons land betaal je minstens twee keer meer successierechten dan in elk ander Europees land.”

Wat de toekomst betreft beschuldigt Van de Cloot het politieke bestel ervan een zwaard van Damocles boven het hoofd van de volgende generaties te hangen. “Door de torenhoge overheidsschuld zijn wij extreem kwetsbaar. Van de ene op de andere dag kan het gedaan zijn. Als je ziet hoe lichtzinnig politici omgaan met de overheidsschuld van 105,8%, moet er weinig gebeuren of het ontploft.” Verontwaardiging is dan ook meer dan gepast in deze, zo meent Van de Cloot, zeker als je de verkiezingsbeloftes van 2014 van onder het stof haalt.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • AugustusCaesar

  2 Mogelijkheden

  1. De rente zal terug beginnen stijgen. Waardoor de overheidsschuld nog zwaarder zal wegen. We zullen dan nog meer geld moeten lenen om enkel de interesten op de huidige leningen te betalen. We komen dus terecht in een zogenaamde rentesneeuwbal.

  2. De rentes blijven laag. De zwakke Europese economie krijgt het niet voor elkaar om krachtig genoeg te zijn om een renteverhoging te slikken. Gegeven dat om 7-8 jaar er een ‘crisis’ is (afgaande op historische data). Komen we dus in een crisis terecht waarbij ons enigste redmiddel niet meer mogelijk is. Namelijk de rente verlagen om groei te stimuleren.

  Hoe we het nu draaien of keren, België zit in een uiterst lastig parket. Enkel door structurele problemen aan te pakken en niet rond te pot te draaien kunnen we onszelf beschermen.

  • Kritische Geest

   idd.

   Maar er zijn partijen die doping willen gebruiken:

   Rijkentaksen,
   Nationalisaties,
   Vierdagenweek,
   Nog meer overheidstewerkstelling,
   Nog meer bedriegers in de sociale zekerheid gedogen.

 • Kritische Geest

  Moeilijk werken met een vakbondspartij die vooral haar eigen macht wil beschermen en uitbreiden, en er niet voor terugschrikt om de belastingbetaler te laten opdraaien voor haar incomptetentie. CD&V zwaar belast met erfzonden. (En zit eigenlijk véél liever in de oppositie.)
  Voorts mag MR niet te veel afzien. Iemand veel resultaat gezien van de dames en heren MR-excellenties? Minimale dienstverlening? NMBS? Vliegwet? Haast niks, toch?

 • Jan Hammerbacher

  N-VA heeft heel haar (nochtans vrij brave) communautaire programma opgegeven om in deze regering te kunnen stappen. De uitleg was dat er een “sociaal-economische herstelregering” moest komen en dat “een regering zonder PS al een staatshervorming op zich is”. Maar als een ernstige econoom dan de economische verwezenlijkingen eens deftig tegen het licht houdt dan blijft er ook daarvan geen spaander heel. Stilstand op alle gebieden dus. Hebben al die Vlamingen hiervoor in 2014 op N-VA gestemd? Wat doet N-VA nog in deze regering, buiten types als Siegfried Bracke een kans geven om hun zakken te vullen? Ondertussen begint de beloftencarroussel weer op volle toeren te draaien.