Interculturele beweging Kif Kif plaatste een artikel online met bijhorende prent waar Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten worden onthoofd. Francken is niet gediend met de stunt. “Vlaams belastingsgeld voor linkse haat”, klinkt het.

Toen Jong-N-VA ondervoorzitter Dylan Vandersnickt een grap uithaalde door een zogeheten ‘meme‘ op Facebook te plaatsen waarbij een aantal linkse figuren werden geviseerd, werd klacht ingediend bij de politie en floot het nationaal bestuur van Jong-N-VA hem publiekelijk terug. Vandersnickt diende zijn ontslag in maar werd nadien alsnog geschrapt als N-VA lid.

De hetze rond deze cartoon verbaasde vriend en vijand. Hoewel er al jarenlang ‘memes’ gedeeld worden die zeker niet altijd even smaakvol zijn, leek het de eerste keer te zijn dat de reguliere media weet kregen van het fenomeen.

Dylan Vandersnickt heeft geen spijt van zijn facebookpost waarin de executie van Yassine Boubout en de verkrachting van Naomi Stocker worden afgebeeld. Dat zei de ex-ondervoorzitter van Jong N-VA vanavond in De Afspraak. Bekijk het hele gesprek: http://cnv.as/2rLSWJx.

Publiée par De Afspraak sur lundi 22 mai 2017

Haatcampagnes

Nu de mediastorm rond Vandersnickt eindelijk geluwd is doet Kif Kif er nog een schepje bovenop. “Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme”, staat op hun website te lezen. “Via kritische, sensibiliserende, interactieve en educatieve initiatieven geeft Kif Kif mensen de instrumenten in handen om een andere stem te laten horen in het maatschappelijk debat over de interculturele samenleving”. 

De laatste actie van Kif Kif valt echter niet in de smaak bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In een satirisch artikel dat duidelijke paralellen vertoont met de stunt van Vandersnickt wordt de staatssecretaris geviseerd. De hoofden van Theo Francken en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zijn gephotoshopt op een onthoofdingstafereel van IS.

“Beeld je eens in dat dit soort haatmedia maar subsidies blijven krijgen om cartoontjes te maken”, zette Francken op zijn Twitter-account. Van Gwendolyn Rutten kwam vooralsnog geen reactie.

De paralellen met het incident rond ex-ondervoorzitter van Jong N-VA Dylan Vandersnickt zijn ook Theo Francken niet ontgaan. “Trek uw vergelijking dan ook maar door”, zegt de staatssecretaris. “Dylan nam ontslag, deze auteur dan ook?”

Kif Kif reageerde dat het de ophef had voorspeld. Voor mensen die “het artikel niet helemaal lijken te vatten” verduidelijkte de door Vlaanderen gesubsidieerde organisatie dat de auteur van het onthoofdingstafereel het ook “walgelijk” vindt.

Niet veel later liet Kif Kif weten dat ze het artikel en de bijhorende prent zullen verwijderen. Volgens de organisatie was dit op voorhand zo gepland. Staatssecretaris Theo Francken laat het er echter niet bij. “Het enige punt dat bevestigd wordt is dat jullie subsidies naar linkse politieke haatcampagnes gaan”, zegt de N-VA politicus. “Vlaams belastingsgeld voor linkse haat.” 

3 REACTIES