Vluchtelingen die door mensensmokkelaars naar Europa worden gebracht, moeten worden teruggestuurd. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een interview voor persagentschap Reuters.

“Het huidige systeem is compleet krankzinnig en werkt niet. We moeten dit oplossen door heel duidelijk te zijn: een ticket voor een smokkelboot is geen toelating voor een vrije toegang tot het Europese continent”, aldus Francken aan Reuters. De N-VA politicus voegde daar nog aan toe dat het huidige systeem de internationale criminele netwerken verrijkt.

Op een lezing aan de Universiteit Gent op dinsdag zei Francken nog dat Afrikaanse, Europese en wereldwijde criminele netwerken woekerwinsten maken met mensensmokkel naar Europa. “Op die manier kunnen zij alsmaar meer en gesofisticeerder materiaal kopen om de kustwacht te omzeilen”, aldus Francken tijdens de lezing. “Een vluchteling betaalt tot tienduizend euro voor de oversteek in gammele bootjes.”

Dit jaar maakten ongeveer 50.000 mensen de oversteek over de Middellandse Zee naar Europa. De meesten daarvan komen uit Afrika. “Europa past de humanitaire wetten te breed toe en mensen die onderschept worden op de Middellandse Zee moeten teruggestuurd worden naar Libië – het land van waaruit ze meestal vertrekken – of naar andere landen zoals Marokko, Tunesië, Egypte of Algerije”, zegt Francken.

Turkije-deal

Francken geeft toe dat hij het moeilijk heeft met de ondemocratische houding van Turks president Erdogan. Toch heeft de deal die de EU vorig jaar sloot met Turkije zijn nut bewezen volgens de staatssecretaris. De instroom van vluchtelingen van Turkije naar Griekenland verkleinde drastisch. “Ankara is een cruciale geopolitieke partner van de EU op veel gebieden. Van het controleren van de migratiestroom, tot terrorismebestrijding, maar ook bij de Syrische kwestie”, aldus Francken.

De EU werkt nu samen met Libië om de komst van Afrikaanse migranten in te tomen. In het interview eist Francken dat de Oost-Europese lidstaten hun deel van de vluchtelingen opnemen. De VISEGRAD landen Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië weigeren de quota die door de Europese Commissie zijn opgesteld om vluchtelingen over de lidstaten te verdelen.

Voordeur wijd open

“Europa is een huis en we moeten beslissen naar welke kamer mensen die hier binnenkomen, moeten gaan. Maar eerst moeten we praten over de voordeur die nu wijd openstaat. Eens dat opgelost is, kunnen we praten over sancties tegen lidstaten die vluchtelingen blijven weigeren”, zegt Francken.

De staatssecretaris benadrukt dat hij in het interview zijn eigen standpunt geeft en niet spreekt in naam van de Belgische regering.

Gisteren werd een debat over populisme waar staatssecretaris  Theo Francken aan zou deelnemen afgelast. Door de protesten en acties van extreem-linkse amokmakers zou het debat extra veiligheidsmaatregelen en kosten met zich meebrengen. De organisatie besliste daarom om het debat te annuleren.

2 REACTIES

  1. Ja, hij heeft gelijk. Ondanks alle buikgevoel van naïef links en de mensensmokkelaars van artsen zonder grenzen, een gecontroleerde instroom dringt zich op. Dààr blijft Europa in gebreke. Aanmeldingspunten in Noord Afrika dringen zich op. Maar wie daar een negatief advies krijgt, moet niet meer rekenen op een reddingsoperatie, riskeert de verdrinkingsdood en zal in het beste geval, teruggestuurd worden vanwaar hij komt. Dat is niet sympathiek, maar wel noodzakelijk als we hulp willen blijven bieden voor wie die hulp noodzakelijk is. Al de rest is sentiment en contraproductief.