Filippijnen: ‘Islamitische Staat-filiaal’ neemt eerste stad in

0
2625

In de Filipijnen zijn er dinsdag zware schermutselingen geweest tussen het leger en gewapende islamistische militanten in en rond de stad Marawi. In de loop van de ochtend besloot het Filipijnse leger de stad te verlaten om zich te hergroeperen. Hierop trokken de militanten, die banden hebben met IS, de stad Marawi binnen. Het is de eerste keer dat een aan IS gelieerde groep in Zuid-Oost Azië er in slaagt om een stad of minstens flinke delen ervan in te nemen.

De Filipijnse pers omschrijft de militanten als onderdeel van de zogenaamde ‘Maute‘-groepering. Deze groepering heeft sterke ideologische banden met Jemaah Islamiyah (een islamistische terreurgroep actief in Zuid-Oost-Azië) en IS. De beslissing tot terugtrekking van het leger viel nadat militanten in het stadscentrum van Marawi eenheden van het leger en lokale politie in de val wisten te lokken. Eerder waren er al schermutselingen geweest rond het lokale universiteitsgebouw en enkele omliggende dorpjes.

De overheid benadrukt dat Maute niet werkelijk IS is, maar dat het gaat om ‘lokale’ terroristen. Ondanks sympathie en banden is van een directe hiërarchische structuur tussen IS in Syrië en Irak en Maute in de Filipijnen dan ook geen sprake.

“Bombardeer de stad niet!”

Na de terugtrekking van het leger trokken naar schatting 500 Maute-militanten de stad binnen, waarschijnlijk onder leiding van de gezochte terrorist ‘Isnilon Hapilon’. Ondertussen circuleren er beelden van zwaarbewapende en gemaskerde mannen die patrouilleren door de stad en er checkpoints opzetten. Op verscheidene beelden is ook duidelijk de typerende zwarte vlag van IS te zien. In de stad heerst momenteel chaos en enkele overheidsgebouwen en legerbasissen in en rond Marawi worden belegerd. Uit de lokale gevangenis werden meer dan 100 gevangenen vrijgelaten, vermoedelijk ook heel wat islamistische sympathisanten.

De burgemeester van Marawi verzoekt de regering en het leger om de stad niet te bombarderen uit vrees voor schade en burgerslachtoffers. De stad Marawi telt ongeveer 200.000 inwoners en is bijna volledig soennitisch islamitisch.

Filipijns president Rodrigo Duterte heeft op het hele eiland van Mindao, waar Marawi zich bevindt, de noodtoestand afgekondigd voor zeker 60 dagen. Duterte, die zich naar Moskou had begeven voor een gesprek met Russisch president Vladimir Poetin heeft zijn rondreis ingekort om de crisis in zijn land op te lossen.


Vandaag lekte ook een telefoongesprek van vorige maand uit tussen Amerikaans president Donald Trump en Duterte waarin Trump zei dat hij bereid was om geweld in te zetten tegen de “gek” Kim Jong-un (de Noord-Koreaanse leider), maar hij hoopte dat “good guy” Xi Jinping (de Chinese president) de nucleaire dreiging die uitgaat van Noord-Korea zou helpen oplossen.