Minstens 22 doden na terreuraanslag in Manchester

0
4228

Op het einde van een concert van de zangeres Ariana Grande in het Britse Manchester zijn hulpdiensten naar het optreden gesneld nadat een terrorist zichzelf opblies. De politie maakt melding van minstens 22 doden en 59 gewonden. Beelden tonen vluchtende mensen in tranen en paniek.

Tijdens een muziekevenement in de Manchester Arena alwaar Ariana Grande optrad, heeft een zelfmoordterrorist zichzelf opgeblazen. De ordediensten bevestigen 22 doden waaronder de terrorist zelf. 59 mensen raakten gewond en zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

“Explosie in de foyer”

De politie raadt aan om weg te blijven uit de buurt. Op beelden zijn heel wat ambulances te zien en mensen die medische hulp ontvangen. De Britse Transportpolitie communiceert dat het “rapporten over een explosie in de foyer” onderzoekt.

Aanvankelijke bronnen meldden dat het zou gaan om een luidspreker die sprong waarop paniek is ontstaan en mensen vertrappeld werden. Echter, reeds vroeg was op Twitter een dashcamvideo te zien waar men niet alleen een explosie kan horen, maar men ook een lichtflits kan zien die een veel grotere omvang deed vermoeden dan een gesprongen luidspreker. Foto’s van zwaar bloedende benen deden tevens eerder denken aan kwetsuren van een spijkerbom. Dat is een explosief met projectielen erbij geplaatst (zoals nagels of bouten) om zo meer doden en gewonden te maken.

Intussen onderzoekt men of de explosie wel degelijk tot stand is gekomen door middel van zo’n spijkerbom. Ook bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016 werden spijkerbommen gebruikt.

Ontmijningsdiensten kwamen al snel ter plaatse terwijl er werd bericht over een tweede, niet-afgegane bom ter hoogte van het Victoria metrostation, nabij de Manchester Arena. Het station is volledig geëvacueerd.

Het incident vindt plaats twee maanden nadat Khalid Masood met een wagen inreed op voetgangers nabij het Britse parlement te Westminster. Vijf mensen lieten hierbij het leven naast de dader zelf. De islamistische terreurgroep IS eiste de aanslag toen op. Ook de moslimterroristen van de aanslagen in Parijs in november 2015 kozen een muziekoptreden als doelwit. Gewapend met bommen en geweren maakten 8 radicale islamisten 129 doden waarvan 89 in de concertzaal Bataclan alleen. Dit tijdens een optreden van de Eagles of Death Metal. IS eiste ook die aanslag op.