Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president, heeft zwaar uitgehaald naar de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Erdogan komt naar Brussel om de NAVO-top op 24 en 25 mei bij te wonen. Er wordt echter gespeculeerd dat Erdogan eerder zou aankomen om een toespraak te houden op een politieke bijeenkomst. Mayeur had eerder gezegd dat hij geen pro-Erdogan-bijeenkomst zal toelaten in de hoofdstad. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

“Wij laten geen samenkomst op Brussels grondgebied toe op initiatief van meneer Erdogan”, stelde Mayeur in de Franstalige krant L’Echo. Hij verwijst daarbij naar de uitgebreide veiligheidsmaatregelen want ook de Amerikaanse president Donald Trump zal de NAVO-top bijwonen.

Erdogan heeft er geen boodschap aan: “Die man is geen NAVO-vertegenwoordiger. Ik ga niet op bezoek naar het gemeentehuis van Brussel of naar Belgische regeringsleden in Brussel. Ik ga naar de NAVO-top.” Daarop wees Erdogan naar de internationale reputatie van Brussel als broeinest van moslimterreur: “Hij mag eens nadenken hoe hij de straten van zijn stad schoon kan houden.” Trump sprak eerder van Brussels als een ‘hellhole’, wat hij ondertussen heeft teruggenomen.

Diplomatieke crisis

Erdogan dreef in zijn verklaring de rel nog wat op de spits door Mayeur en de federale regering uit te dagen: “Laat de burgemeester eens zeggen dat hij Erdogan niet zal toelaten op de NAVO-top. Als hij en de Belgische regering dat durven en daar machtig genoeg voor zijn. Ze praten onzin. Wij doen ons werk en zullen in Brussel bespreken hoe het verder moet met de NAVO.” Turkije is sinds 1952 lid van de NAVO maar na de machtsgreep van Erdogan is er sprake van een diplomatieke crisis.

Mayeur liet daarop weten niet verder in te willen gaan op de uitspraken van Erdogan: “We zullen er alles aan doen om de NAVO-top eind mei rustig en veilig te laten verlopen. Voor de rest onthoud ik mij van alle commentaar.”