Een storm in een glas water. Zo kan de ‘grote onthulling’ van mediagroep CORRECTIV! van dinsdagavond genoemd worden. De private mediafirma, die in januari werd aangeworven door de Duitse overheid als controle-instantie voor ‘fake news’ staat nu zelf met de billen bloot. De poging tot hetze stoot op desinteresse maar legt een interessante focus op de politieke motivaties achter de zogenaamd neutrale rechter inzake fake news.

De Duitse mediafirma CORRECTIV! zag het vrijdag groots. “Seksschandaal bij Alternative für Deutschland (AfD) in Nordrhein-Westfalen”, titelde CORRECTIV.RUHR op Twitter. Reden van het ‘schandaal’ was het feit dat de kandidate op plaats tien van de lijst, Iris Dworeck-Danielowski, in het verleden seksuele diensten zou hebben aangeboden tegen betaling.

Chanteerbaar?

Dworeck-Danielowski zou onder de naam ‘bigbottomblondy’ in 2011 en 2012 via kaufmich.com seksuele diensten verleend hebben, die ze naar eigen schrijven leerde in “swingerclubs, SM en de fetisjscène”. Haar profiel werd echter in 2014 verwijderd, voor ze carrière maakte in AfD-afdeling in Keulen. Daar klom ze snel op van partijwoordvoerster tot vicevoorzitster.

CORRECTIV! wil met het spitante verhaal naar eigen zeggen de aandacht vestigen op het feit dat mevrouw Dworeck-Danielowski makkelijk te chanteren is. Haar politieke voorgeschiedenis (1,5 jaar) bij de PDS (thans Die Linke) en haar private gedrag maken haar volgens CORRECTIV! tot een makkelijk slachtoffer van binnenlandse en buitenlandse diensten die de situatie zouden kunnen uitbuiten.

Ook wordt geïmpliceerd dat haar positie als kandidate voor de AfD slecht te combineren zou zijn met haar vroegere werk. Enerzijds omdat de partij zich voorstelt als een politieke tak met zuivere handen, anderzijds omwille van het feit dat de AfD een partij zou zijn die “veraf staat van het beschermen van minderhedengroepen”.

Non-verhaal

Het verhaal werd op een veelzeggend “na, und?” onthaald bij mediaconcern ‘turi2’ en mediajournalisten Stefan Niggemeier en Tanja Kerschbaumer. Weinigen zagen in het grote verhaal van CORRECTIV! meer dan een gepolitiseerde actie.

CORRECTIV!-stichter David Schraven weidde woensdag meer uit tegenover turi2 en meende dat Dworeck-Danielowski kandideert voor een partij die zich volgens hem tegen gelijkberechtiging en emancipatie van zogenaamde ‘sekswerkers’ inzet. Het schandaal was volgens Schraven dan ook het feit dat ze een belangrijk deel van haar leven voor haar partij verzwegen had. De kritiek van Schraven werd door feministen in het internet weggezet als kleinburgerlijk.

Een politieke waakhond?

Een poging tot rechtvaardiging van CORRECTIV!.RUHR zorgde enkel voor meer heibel, aangezien de Facebook-gebruiker van de CORRECTIV!-pagina mevrouw Dworeck-Danielowski verweet als AfD-kandidate “gevaarlijk dicht bij het Kremlin te staan.” Het is niet de eerste keer dat de positievere houding van AfD tegenover Rusland wordt aangevallen door de klassieke pers. Vooral ‘Spitzenkandidat’ Alexander Gauland wordt herhaaldelijk aangepakt omwille van zijn milde houding, die in het oosten van de Bondsrepubliek goed aankomt.

De persoonlijke commentaren van Schraven doen echter nog sterker de wenkbrauwen fronsen. In een bericht op Facebook maakte hij duidelijk dat elke stem voor de AfD een stem was voor een “gedeeltelijke prostitué” die via “rechtspopulisten” in het NRW-parlement probeert te komen. Een twijfelachtige commentaar van de stichter van een media-recherchebureau.

Fake news opnieuw gedefinieerd

De uitlatingen van CORRECTIV!-stichter Schraven en de online-redactie van de onderneming doen twijfelen aan de oprechtheid en neutraliteit van de firma die de Bondsregering onder de arm nam als ‘mediawaakhond’ tegen fake news. Meer nog, het lijkt er meer en meer volgens sommigen op dat de poging om het verhaal hoog te spelen CORRECTIV! nu zelf tot een fake news-kanaal maakt. Eerder raakte via turi2 al bekend dat het mediaconcern geld ontvangt van de linksliberale Open World Foundation van miljardair en activist George Soros en samenwerkt met journalisten uit het (extreem)linkse spectrum. De duidelijke stellingname van het mediaplatform doen de neutrale identiteit van het bedrijf alleszins geen goed.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Jean-Claude LURKIN

    Natuurlijk , zo gaat dat , als je niet in de pas loopt van de oetlullen die deze wereld vakkundig naar de kloten aan het helpen zijn dan ben je vogelvrij , en lukt het niet met woorden dan kan er altijd nog wel een ongevalletje of iets dergelijks in scene gezet worden , dat lok je toch zelf uit , of niet soms ?