Salman Abedi, de zelfmoordterrorist die zich opblies in de foyer van de Manchester Arena in de nacht van maandag op dinsdag, is geboren in het VK uit een Libisch migrantengezin. De ouders van Abedi zouden Libische migranten zijn die in Groot-Brittannië vestigden en gevlucht waren van de toenmalige autocraat Moammar al-Qadhafi. Abedi zou zijn geradicaliseerd in Groot-Brittannië zelf, in de migrantenwijken van de buurt waarin hij woonde. The Guardian spreekt van “terreurproblemen in de Libische gemeenschappen rond Manchester”.

De ouders van de 22-jarige Salman Abedi verhuisde naar Groot-Brittannië op de vlucht voor de toenmalig Libische leider Qadhafi. Wanneer deze in 2011 in de straten van Libië vermoord werd door rebellen, verhuisde de familie Abedi terug naar Libië. Salman Abedi bleef echter achter in Groot-Brittannië.

Huiszoeking

De politie voerde intussen een huiszoeking uit in de woning van Abedi, die zich juist buiten het centrum van Manchester bevindt, in Fallowfield. The Telegraph merkte op dat Abedi opgroeide in de streek waar in 2015 twee meisjes van school wegliepen om te vluchten naar Syrië en zich daar aan te sluiten bij IS.

Een andere man uit dezelfde buurt, Abdal Raouf Abdallah, werd vorig jaar nog veroordeeld tot 9 jaar cel wegens het voorbereiden en financieren van terrorisme. De man zou verschillende mensen hebben geholpen om naar Syrië te reizen en aan te sluiten bij IS. Een vriend van de familie bevestigde aan de Britse krant The Guardian dat Abedi en Abdal Raouf elkaar kenden.

Reeds bekend bij ordediensten

Een schoolkennis van Abedi zou aan The Daily Mail bevestigd hebben dat Abedi zich de laatst tijd raar gedroeg, een baard liet groeien en Arabische liederen op straat zong. Abedi was ook gekend bij de veiligheidsdiensten maar werd geen bedreiging bevonden. Maar andere media maakten reeds bekend dat de terrorist de laatste tijd veel naar Libië zou zijn gereisd, waar hij vermoedelijk militaire training kreeg. Ook heeft de Franse Binnenlandminister Gerard Collomb (PS) bevestigd dat Abedi waarschijnlijk ook heeft gereisd naar Syrië en “bewezen banden” had met de islamistische terreurgroep IS.

In een Facebookpost verklaart de Britse rockartiest Morrissey – zelf van Manchester en tevens bekend van The Smiths –  de politieke elite schuldig. Volgens de muzikant zijn de huidige veiligheidsproblemen deels te wijten aan het struisvogelgedrag van die elite en haar migratiebeleid.

Celebrating my birthday in Manchester as news of the Manchester Arena bomb broke. The anger is monumental. For what…

Publiée par Morrissey Official sur mardi 23 mai 2017