De Vlaamse christendemocraten verwachten een ‘wiedergutmachung’ van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois had namelijk vrijdag, zonder enige vorm van overleg, de Vlaamse boskaart ingetrokken. Dit manoeuvre zit CD&V nog duidelijk hoog. Dat bericht Belga.

De ‘Kaart met Meest Waardevolle Kwetsbare Bossen’ (boskaart) zorgt al ruim twintig jaar voor discussie. Bijgevolg werd Bourgeois niet het intrekken ‘op zich’ aangerekend. Integendeel, gisteren in ‘De Zevende Dag’ zei CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel dat de kaart nog te veel fouten bevat. Deze zouden onder meer worden veroorzaakt door het gebruik van luchtfoto’s die te weinig nuance tonen. Maar als voor CD&V niet de intrekking het probleem is, wat dan wel?

Bourgeois zet Schauvliege in haar hemd

De Vlaamse christendemocraten verwijten Bourgeois eenzijdig een beslissing genomen te hebben, zonder de bevoegde minister te raadplegen of te informeren. Zo werd Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw (CD&V), op de hoogte gesteld via een ‘nieuwflash’ op haar mobiele telefoon.

Bourgeois daarentegen zei dat de boskaart “chefsache” was geworden. Om die reden had hij het dossier naar zich toe getrokken. Dat de kaart er alsnog niet kwam is echter niet geheel onlogisch gezien de problemen waarmee het plan kampte. Zo werden onder andere net verkavelde stukken grond ingedeeld onder de categorie ‘zonevreemde bossen’. Verder hadden verschillende burgemeesters aangekondigd een beroep tot nietigverklaring te overwegen bij de Raad van State.

CD&V laat dit niet ‘blauw blauw’

De Vlaamse christendemocraten zijn echter niet van plan om de demarche van Geert Bourgeois zomaar te laten passeren. Zo verwacht CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne “zeker een signaal”. Op de vraag of hij een goedmakertje van de coalitiepartner wil, antwoordt hij al lachend: “We zijn ons lijstje al aan het opstellen”.

Ook Vlaams parlementslid Michel Doomst (CD&V) wacht nog steeds op een duidelijke uitleg van de minister-president. Zo wil hij dat Bourgeois woensdag tijdens het actualiteitsdebat uiteenzet hoe hij te werk is gegaan. Volgens Doomst stelt “Bourgeois […] zich veel te veel als boswachter op en komen [wij] als stroper uit dit verhaal”.