Dit weekend kon men de ‘Medina Expo’ bezoeken in Antwerpen. Dit is hetzelfde evenement als de ‘Moslim Expo’ van vorige jaren, maar met een nieuwe benaming. Het evenement kwam gisteren in de aandacht toen het Vlaams Belang protesteerde tegen de komst van Nouman Ali Khan, volgens sommigen een radicale moslimfundamentalist. Opvallende aanwezige die dag was JONGCD&V, die er als enige politieke partij een stand uitbaatte. CD&V werd vorige maand nog door staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) ervan verweten “de nieuwe moslimpartij” te zijn.

Dit weekeinde vond er in Antwerp Expo (het voormalige Bouwcentrum) een beurs plaats voor moslims. Initiatiefnemer en organisator is Ramzaddine Zerqane, stand-up comedian van beroep. Tot vorig jaar heette de beurs ‘Moslim Expo’, maar om commerciële redenen werd de naam veranderd naar ‘Medina Expo Belgium’. Volgens de organisatoren is het doel van de beurs de kloof tussen moslims en niet-moslims te verkleinen en aandacht te schenken aan startende ondernemers. Ook van de ‘partij’: JONGCD&V, de jongerenafdeling van de Vlaamse christendemocraten.

“Moslimpartij” op moslimbeurs

Op de beurs kan een bezoeker allerlei zaken vinden: veel standen met Halal-eten, typische klederdrachten, reizen, boeken over de Islam en de Koran, allerlei vzw’s en vertegenwoordigers van moskeeën… Naast de beurs is er ook aandacht voor ‘workshops’, voordrachten en informatiesessies.

De exclusieve partijpolitieke aanwezigheid van CD&V is ergens frappant. Begin april ging staatssecretaris Zuhal Demir in de aanval tegen CD&V. Demir noemde de CD&V daarbij “de nieuwe moslimpartij”. Dit naar aanleiding van een aantal uitspraken van de Gentse lijsttrekker voor CD&V Mieke Van Hecke die zei dat de christendemocraten de enige electorale optie zijn voor moslims in Gent. Demir verweet de CD&V “moslims te zien als kiesvee”.

“Wij zijn evenzeer een hindoepartij”

Nationaal voorzitter van JONGCD&V Sammy Mahdi ontkent alleszins dat de aanwezigheid diende om “nieuwe leden te sprokkelen”, maar stelt dat men reclame wou maken voor Antwerpse evenementen van JONGCD&V. Mahdi betreurt de “framing” van mensen als Demir. Maar de jonge christendemocraat vindt niet dat CD&V daarom evenementen zoals deze moet vermijden, ook al bevestigt zo’n aanwezigheid voor sommigen misschien wel bepaalde verwijten. Daar moet CD&V zich “niets van aantrekken”, vindt Mahdi. “Als wij een moslimpartij zijn, dan zijn wij evenzeer een hindoepartij, een jodenpartij of humanistenpartij”, aldus nog de christendemocratische jongerenvoorzitter met Irakese wortels.

Foto: SCEPTR. Een deel van het aanbod op de Medina Expo.
Foto: SCEPTR. Een deel van het aanbod op de Medina Expo.

“Als je een volkspartij bent, moet je naar alle gemeenschappen gaan. Participatief zijn. Wat niet betekent dat wij alles klakkeloos aanvaarden wat door sommigen gezegd wordt. Er zullen [op de Medina Expo] misschien een aantal mensen rondlopen die niet volledig onze mening hebben”, benadrukt Mahdi voorzichtig. “Maar dan is de vraag hoe je daar constructief mee omgaat. Is dat dan door afwezig te zijn, door buiten te staan en ‘eigen volk eerst’ te scanderen of door wel aanwezig te zijn en het gesprek aan te gaan?”, haalt Mahdi uit naar de partijpolitieke concurrentie.

Homohaat en seksslavernij

Het rechtsnationalistische Vlaams Belang organiseerde gisteren een protest nabij de Medina Expo. Hierbij werd in het bijzonder de controversiële gastspreker en Amerikaanse professor Nouman Ali Khan geviseerd, die volgens Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) “homohaat, seksslavernij, geweld tegen vrouwen en zweepslagen voor prostituees, pornoacteurs en overspeligen” propageert.

“Net zoals we bij andere gemeenschappen dat doen, proberen we te dialogeren. Zo organiseren we ook vanuit Vrouw & Maatschappij een lezing over islam en feminisme. Hierbij komt de eerste vrouwelijke Deense imam – die trouwens geen hoofddoek draagt, dat is een beetje controversieel – een lezing geven. Ik denk dat dat de manier is hoe wij als CD&V het debat aangaan, niet zoals het Vlaams Belang dat buiten staat te scanderen”, verdedigt Mahdi.

Vorig jaar trok de beurs zo’n 7.000 bezoekers. Dit jaar mikt men op 10.000 bezoekers. Ook afgelopen weekend kwamen jonge moslima’s ‘selfies’ nemen met Filip Dewinter en andere Vlaams Belang’ers. Vorig jaar werd Zakia Belkhiri even beroemd toen ze met getuite lippen en hoofddoek foto’s nam van zichzelf met Dewinter. Het werd gretig opgepikt in de media als origineel protest, maar de zaak kwam als een boemerang terug in veel gezichten toen Belkhiri op sociale media meerdere antisemitische uitspraken bleek gedaan te hebben. Belkhiri verwijderde haar Twitter-account te midden van de controverse.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Oscar

  Ze zijn daar bij de CD&V dus een moslimpartij, een hindoepartij, een humanistenpartij, wellicht ook de partij van het vliegend spagettimonster of de voedoepartij. Maar blijkbaar van langs om minder de christelijke

 • rogier

  de tjeven zijn altijd zo geweest, ongeacht de naam van de partij. het soort mensen dat rob de nijs bezingt in malle babbe.

 • Kritische Geest

  The duck test:

  It talks like a duck, walks like a duck and swimms like a duck… but, as far as CD&V is concerned, she is NOT a duck.
  Everyone else…