Brussel: Turken gooien afval en glas op straat terwijl politie toekijkt

4
9973

Vandaag komt Turks president Recep Erdogan samen met andere staatshoofden naar Brussel voor de NAVO-top. Maar veel Belgische Erdogan-supporters zijn boos: niet alleen kan hun geplande ‘receptie’ met Erdogan niet doorgaan, maar zijn hun eigen wijken ook nog eens bijzonder smerig. Op een video is te zien hoe een aantal Brusselse Turken uit protest dan maar extra afval en glas op straat gooien terwijl de politie laat begaan.

Erdogan komt vandaag naar Brussel. De steun bij de Turkse gemeenschap in België voor het beleid van de Turkse regering is groot, maar sommigen zijn beschaamd over hoe hun eigen straten erbij liggen. Om dit aan te kaarten postte ‘AK Parti Belçika’ een video van een vuile Turkse wijk in Brussel. Op de beelden is te zien hoe men extra afval en glas gooit op straat terwijl politieagenten erop staan te kijken.

AKP-Turken

Veel Turkse Brusselaars en Belgen zijn boos want hun geplande ‘receptie’ met Erdogan is geannuleerd na een verbod door de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) op “elke pro-Erdoganbijeenkomst”. ‘AK Parti Belçika’, een officieuze Facebookpagina van de partij van Erdogan, had namelijk een een bijeenkomst gepland op het Stefaniaplein voor Erdoganaanhangers en hun idool, maar de pagina met maar liefst 60.000 vind-ik-leuks annuleerde het evenement dan toch gisteren. Eerder op 21 maart was de organisatie nog vastberaden en “gemotiveerd” toen het op Facebook een VTM-reportage herlaadde en communiceerde: “de receptie gaat door!”.

Meyve veren ağaç taşlanır hesabı, Belçika ulusal televizyon kanalı VTM NIEUWS, AK Parti Belçika sayfamızın adını kullanarak yine ortalığı karıştırmak ve Recep Tayyip Erdoğan hayranı Türkleri kötülemek maksatlı, yalan yanlış haber yapmış…KARŞILAMA AYNEN DEVAM EDIYOR!

Publiée par AK Parti Belçika sur dimanche 21 mai 2017

Het officieuze AKP-kanaal voor België deelde mee dat de annulering niets te maken heeft met druk van de Belgische autoriteiten en dat “vrije burgers [nog steeds] kunnen doen wat ze willen”. Hierdoor lijkt het alsnog mogelijk dat vele Erdogan-fans nog naar het Stefaniaplein te Brussel zullen afzakken.

Smerige straten

De AKP-Turken zijn tevens niet te spreken over hoe hun straten erbij liggen. AK Parti Belçika postte de onderstaande video met als bijschrift: “Onze president in de straten van Brussel, de straten van Brussel onder Yvan Mayeur”.

https://www.facebook.com/AK.Parti.Belcika/videos/10155469845943933/
Op de video is te horen in dik Anatolisch accent dat “mensen moeten zien wat voor een rotzooi er op straat is” (een verwijzing naar Erdogan die Mayeur eerder deze maand aanmaande om de eigen straten schoon te houden). Men ziet enkele mannen die de straten extra vuil maken en glas stukgooien. Wanneer blijkt dat de aanwezige politie niet durft/wil tussenkomen draait de filmmaker de camera naar de aanwezige politie terwijl hij zegt dat de politie “niets doet”. De videomaker is er ten slotte van overtuigd dat “alle vuil wordt achtergelaten omdat het een vreemdelingenbuurt betreft”.

Nochtans heeft de Brusselse vuilnisophalingsdienst dezelfde frequentie van ophaling in die straten zoals elders. Ook in andere migrantenbuurten zoals de Brugse Poort in Gent is het stadsbestuur sedert jaar en dag in een strijd verwikkeld tegen sluikstorten en zwerfvuil omdat vele migrantengemeenschappen niet alle sorteerregels en afvalverboden begrijpen of willen naleven. Zo werd in de Brugse Poort – die ook een grote Turkse gemeenschap huist – op één dag in 2013 alleen maar liefst negen ton sluikstort opgehaald door Ivago.

Turkse gemeenschap in België

Afgelopen dagen was er nog veel verontwaardiging op sociale media en in de politiek over Turkse trouwstoeten die ongehinderd het verkeer op stelten zetten. Toen agenten zo’n stoet wouden tegenhouden, kreeg de politie rake klappen. Daags nadien besloot de Dilbeekse politie dan maar om zo’n Turkse stoet van politiebegeleiding te voorzien in plaats van ze te stoppen.

De interne Turkse politiek durft wel vaker uitdijen in België. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer. Vermeende aanhangers van Fetullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Van alle Turken in Europa stemden de Turken in Vlaanderen het meest (68%) voor Erdogan in het laatste referendum. In 2015 nog sprak Erdogan voor 25.000 Turkse Belgen in Hasselt in functie van de Turkse parlementsverkiezingen.

4 REACTIES