De Antwerpse socialisten en ecologisten voeren al een tijdje gesprekken omtrent de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zo willen de twee partijen in Antwerpen samenwerken om huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) van de troon te stoten. Dit zou moeten gebeuren door middel van één brede, gemeenschappelijke progressieve lijst. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 beloven in Antwerpen zeer spannend te worden. Zo verdedigt De Wever zijn burgemeesterschap tegen de ‘beweging’ van CD&V met Kris Peeters als lijsttrekker. Nu blijkt dat er binnenkort ook nog een tweede uitdager aan toegevoegd kan worden.

Geen kartel

Groen en sp.a zullen met één gezamenlijke lijst een poging ondernemen om De Wever uit zijn burgemeestersstoel te wippen. Over wie deze lijst zal trekken, is nog geen officiële bevestiging gekomen. Al kan er – gelet op laatste peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws – maar weinig discussie bestaan over het gegeven dat Wouter Van Besien (Groen), dit zal doen. Zo zou volgens de peiling 15 procent van de Antwerpenaren hem het liefst als de volgende burgemeester zien.

Tom Meeuws, de voorzitter van sp.a-Antwerpen, haalt daarentegen maar 10 procent. De Wever echter, blijft met een score van 34 procent op eenzame hoogte staan. Dat Van Besien de lijst zal trekken wordt ook onofficieel door de partijen bevestigd.

Groen en sp.a willen echter niet spreken over een kartel. Zo verkiest Van Besien liever het woord ‘bondgenootschap’. Een andere opmerkelijke nieuwigheid is dat de lijst van de twee partijen niet enkel politici zal bevatten. Ook bijvoorbeeld ondernemers of opiniemakers zouden zich kandidaat kunnen stellen.

Groen (toen nog Agalev) is sinds het electorale superverlies van 2003 steeds zeer argwanend geweest tegenover een kartel met sp.a nadat toenmalig socialistisch partijvoorzitter Steve Stevaert de ecologistische partij “vijandig wou overnemen” in datzelfde jaar. Vandaag peilt Groen echter bijna even groot als de flink gekrompen sp.a.

Afbeelding: SCEPTR. 2017-10 Peiling La Libre Belgique-RTBf – Vlaanderen
Afbeelding: SCEPTR. 2017-10 Peiling La Libre Belgique-RTBf – Vlaanderen

Na de zomer uitsluitsel?

De lokale voorzitters hadden eerder nog gezegd dat ze pas na de zomer zouden beginnen met onderhandelen. Hier lijkt verandering in opgetreden te zijn. Zo waren er volgens verschillende bronnen al gesprekken in die richting.

Hoe de samenwerking eruit zal zien, met welk concreet programma zij naar de kiezer zal trekken, daarover is nog geen duidelijkheid. Wel bestaat er dus al een informele consensus over het gegeven dat Van Besien de lijst zal trekken. Sp.a en Groen geven zich tot na de zomer om alles gedetailleerd uit te werken. Eerder trok Kris Peeters al naar Antwerpen op aldaar de CD&V-lijst te trekken en stelde ook het Vlaams Belang hun lokale lijst en campagne voor.

2 REACTIES