Amerikaanse werkloosheid historisch laag

0
3664

De Amerikaanse economie heeft in april 211.000 extra jobs gecreëerd. Dit is een beter resultaat dan verwacht. De werkloosheidsgraad zakte van 4,5 procent naar 4,4 procent, dit is het laagste niveau in tien jaar aldus in de nieuwste publicatie van het Ministerie van Arbeid.

De private sector nam de grootste brok voor haar rekening. De Amerikaanse economie gaat zo richting nagenoeg volledige tewerkstelling. Dan wordt verwacht dat de jobcreatie zal vertragen en dat de lonen zullen stijgen. Het afgelopen jaar stegen de lonen met 2,5 procent. Men neemt aan dat dit nu verder zal toenemen om ergens boven de drie procent te eindigen. Het aantal mensen dat deeltijds tewerkgesteld is nam ook al af.

Half miljoen jobs

Sinds president Donald Trump (Rep.) aan de macht is, zijn er al 522.000 jobs bijgekomen in de Verenigde Staten. Volgens Trump zelf komt dit door de goede beslissingen die onder zijn bestuur zijn gekomen. De sectoren waar tewerkstelling het meest toenam zijn gezondheidszorg, sociale sector, financiële sector en mijnbouw.

Ook andere indicatoren beginnen te beteren. Zo nam de ‘ondertewerkstelling’ af. Dit is de combinatie van werklozen met niet werkzoekende werklozen en mensen die deeltijds werken maar liever een voltijdse job zouden hebben. De ondertewerkstelling klokt nu af op 8,6 procent, het laagste punt sinds november 2007.

Het contrast met vorige presidenten is opvallend. Zo gingen er in de eerste twee maanden van Obama 1.525.000 jobs verloren (al dient gezegd te worden dit te midden van de bankencrisis was). Toen George Bush jr. (Rep.) de macht kreeg kwamen er slechts 45.000 jobs bij en onder Bill Clinton (Dem.) 194.000. Bij Donald Trump zijn er maar liefst 317.000 banen in dezelfde tijdsframe bijgekomen.