Afghanistan: minstens 80 doden bij bomaanslag in Kaboul

0
2264

Tijdens de spitsuren is een zeer krachtige bom afgegaan in de hoofdstad van Afghanistan, Kaboel. Volgens het Afghaans ministerie van Volksgezondheid zijn minstens 80 mensen gestorven bij de ontploffing en 350 slachtoffers gewond geraakt. De aanslag is nog niet opgeëist.

De bomaanslag, die een van de meest dodelijke in Kaboel is sinds tijden, vond plaats in de startperiode van de Ramadam (de vastenperiode voor moslims) nabij de Duitse ambassade. Echter zijn er allerlei belangrijke kantoren en gebouwen (onder meer een kantoor van de NAVO) in de buurt. Daardoor is niet volledig duidelijk wat precies het doelwit van de aanslag was, vertelt een woordvoerder van de politie aan Reuters. Volgens het Afghaans ministerie van Volksgezondheid zijn er tot 80 doden te betreuren.

Uitzonderlijk krachtig

De bom was uitzonderlijk krachtig waardoor tot honderden meters verder ruiten stuk en deuren uit hun scharnieren vlogen. Bepaalde rapporten geven aan dat de bom verstopt zou geweest zijn in een watertank. De plaats van de explosie was te midden van de diplomatieke wijk in Kaboel alwaar ook een NAVO-kantoor zich bevindt. Hoewel regelmatig aanslagen in Kaboel plaatsvinden, vond deze laatste aanslag desalniettemin plaats in een buurt die normaliter veilig wordt geacht.

Omwille van het spitsuur zijn er bijzonder veel slachtoffers. Beelden tonen brandende wagens, volledig vernielde muren en gebouwen en tientallen doden en gewonden. Het nabije Wazir Akhbar Khan-ziekenhuis is een en al chaos terwijl ambulances de vele gewonden binnenbrengen en familieleden in paniek en angst hun naasten zoeken. Ook de Franse en Chinese ambassade werden getroffen, maar deze instanties melden geen menselijke slachtoffers.

Bij de eersten van wereldleiders om te reageren op de aanslag was Narendra Modi, de premier van het grote buurland India. “India staat naast Afghanistan in de strijd tegen alle vormen van terrorisme. De krachten die terreur steunen moeten verslagen worden”, aldus een krachtige Modi op Twitter.

Afghanistan in precaire situatie

Sinds ‘Operation Enduring Freedom’ – de Amerikaanse interventie in Afghanistan na 11 september 2001 – op zijn einde liep, zijn het hoogdagen voor fundamentalistische rebellen in Afghanistan. Deze islamistische rebellen in Afghanistan zijn de Taliban en het jongere IS. Hoewel het Afghaanse leger nog heel wat ondersteuning krijgt van onder meer de VS zijn de regeringstroepen dun gespreid en is er brede angst dat het Afghaans leger door uitputting zou kunnen imploderen.

Wanneer er een offensief wordt ondernomen door de rebellen worden de beste regeringstroepen in allerijl gemobiliseerd en richting de ‘hot zone’ gestuurd, maar de overheid is onvoldoende in staat om het land in zijn geheel onder controle houden.

Momenteel zijn heel wat regio’s in het land onder controle/invloed van de Taliban of IS. In het noord-oosten van het land is Kunduz bezet gebied en in het noord-westen is bijna het hele grensgebied met Turkmenistan onveilig. Daar komt bij dat de hele zuidelijke middenstrook van het land tussen Farah en Chost onder controle of sterke invloed staat van de Taliban of IS. Bijgevolg zou het hele land wel eens opnieuw kunnen vallen aan een Talibanheerschappij net zoals de situatie in Afghanistan voor 9/11.

UPDATE: 24/07/’17 – 10u40: De dodentol is intussen opgelopen tot 150.