Een Afghaanse tiener die negen meisjes en vrouwen aanrandde werd afgelopen week niet naar de gevangenis gestuurd. De Afghaan kreeg van de Australische rechter een milde probatiestraf omwille van de cultureel verschillende achtergrond. Dat schrijven ABC en Yahoo News.

De 17-jarige dader werd geboren in Afghanistan. Zijn naam werd niet vrijgegeven omdat het om een minderjarige gaat. De Afghaan was op vakantie aan de populaire Australische kuststreek met zijn familie. Gedurende twee uren randde de jongeman vrouwen aan met leeftijden tussen de 15 en 24 jaar. Hij deed dit terwijl hij in het water zwom van een van de drukste stranden van Queensland.

“Als ik sorry zeg, kunnen we het dan laten vallen?”

De feiten hielden op wanneer drie van de slachtoffers een redder aanspraken, waarop deze de politie verwittigde. De tiener werd eerst als een volwassene berecht omdat er geen geboortecertificaat was van Afghanistan. Later werd de Afghaan alsnog als minderjarige berecht.

De jongeman pleitte schuldig voor negen aanklachten van seksuele aanranding. Twee van de slachtoffers die vijftien waren ten tijde van de feiten waren aanwezig in de rechtszaal.

Roofzuchtige manier

Openbare aanklager Nick McGhee zei tijdens de zitting dat de Afghaan op een roofzuchtige manier naar zijn slachtoffers zwom. Toen hij bevraagd werd door de redder zou de Afghaan gezegd hebben: “Als ik sorry zeg, kunnen we het dan laten vallen?”.

Tijdens de uitspraak wees rechter Kent erop dat de Afghaanse jongeman opgegroeid was in moeilijke omstandigheden en dat zijn vader stierf in 2011. Het zien van meisjes in bikini is iets waar de Afghaan niet mee opgroeide volgens de rechter. Deze culturele verschillen leidden tot een milde probatiestraf van twee jaar.