De uiterst linkse polemist Abou Jahjah kondigt aan dat hij zichzelf niet zal opvolgen als voorzitter van Movement X. Dit omdat hij samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç een nieuwe partij opricht. Ook meldt Jahjah dat hij zijn kat zal sturen naar de anti-Trumpmanifestatie aanstaande woensdag, wanneer Amerikaans president Donald Trump (Rep.) België zal bezoeken. Dit omdat hij er geweigerd is als spreker. Dat liet Jahjah weten in een interview met De Morgen.

Mouvement X is een organisatie, door Jahjah opgericht in 2014, die wat het beschouwt als racisme wil bestrijden door straatagitatie en protestacties. Onder meer de Zwarte Piet-traditie wordt hierbij geviseerd. De groep is geïnspireerd door het Amerikaanse #BlackLivesMatter (een gelijkaardige organisatie in de VS) en Malcolm X: een radicale zwarte burgerrechtenactivist in de VS van de jaren ’50 en ’60. Maar Movement X zal het nu zonder bekend kopstuk Abou Jahjah moeten doen, nu die laatste opnieuw aan een partijpolitiek project begint. Dit zal hij doen samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç.

Een mogelijke opvolger van Jahjah is Yassine Boubout (20). Boubout – van Marokkaanse afkomst en al enkele jaren lid van Movement X – is een rechtenstudent aan de VUB. De jongeling kwam eind 2015 in de aandacht toen hij kortstondig werd aangehouden in het Wijnegem Shopping Center. Volgens Boubout was dit wegens racisme, maar de politie meende echter dat de jonge activist werd aangehouden “omdat hij heisa maakte bij een identiteitscontrole”

Partij X

De partij die die Koç en Jahjah willen besturen heeft nog geen naam, maar deze zal worden bekend gemaakt in september. Naar eigen zeggen komt de partij er “in een context van verzet tegen islamofobie, racisme en discriminatie”. Ook in Nederland is er een migrantenpartij genaamd DENK en die partij deed het bijzonder goed afgelopen verkiezingen. Hoewel Jahjah zegt dat een vergelijking met DENK niet opgaat, zal het electoraal succes van die partij vast een opsteker zijn. Jahjah heeft zijn steun en sympathie voor DENK ook nooit onder stoelen of banken gestoken.

Er is nog geen officieel programma maar “wat wel al vaststaat […] is dat we economisch gezien linkser zullen zijn dan sp.a en Groen, maar rechtser dan PVDA. Voor de rest hopen we een publiek te bereiken met verschillende opvattingen”, aldus Jahjah. Hij hoopt “zowel allochtonen als autochtonen” aan te spreken.

Het is niet de eerste maal dat Jahjah start met een partij. Jahjah startte in 2000 reeds een migrantenpartij genaamd AEL (Arabisch-Europese Liga). AEL trok met een islamistisch/etnisch gekleurd en links programma naar de kiezer samen met de communistische PVDA. Dit gebeurde onder de gemeenschappelijke naam RESIST, maar de kartelpartij wist toen nog geen 1% te halen. “Ze zien me nu vooral als concurrentie”, zegt Jahjah over zijn oude strijdmakkers. “Al moet ik er wel bij zeggen dat er een verschil bestaat tussen de militanten van de PVDA en de partijleiding.”

“Links racisme”

Als leider van Movement X had Jahjah aanstaande woensdag een toespraak willen houden op de anti-Trumpbetoging, maar de andere deelnemers zagen dat niet zitten. “Links racisme”, vond een in zijn gat gebeten Jahjah. Jahjah vond dat Movement X spreekrecht moest krijgen omwille van “de jarenlange strijd die Movement X al geleverd heeft tegen racisme”. Ludo De Brabander, voorzitter van het linkse ‘Vrede vzw‘ en een van de mede-organisatoren van de anti-Trumpmanifestatie, vindt “dit […] te gek voor woorden, maar deze betoging is te belangrijk om hier nog veel woorden aan vuil te maken.” De Brabander heeft Jahjah in het verleden veelvuldig verdedigd.

Jahjah denkt te weten dat zijn weigering is gemotiveerd door een “links racisme” en dat de organisatoren hun islamofobe achterban niet willen schofferen: “Er zit ook in dit soort van bewegingen een latent racisme. Zij willen liever een zachte boodschap brengen en bovenal willen ze de islamofobe onderbuik niet provoceren.” Daarom sluit de activist en (op)nieuwbakken partijpoliticus een deelname uit: “Echt geen zin om naar een links hippiecarnaval te gaan met een kleurloze, smakeloze boodschap.”

Eerder dit jaar werd Jahjah ook aan de deur gezet als columnist bij De Standaard. Dit na het goedpraten van een Palestijnse aanslag in Israël. Jahjah staat bekend als een radicale voorvechter van Palestijnse onafhankelijkheid en kreeg daarbij al verschillende malen het verwijt een antisemiet te zijn van Joodse en andere organisaties. Naar eigen zeggen heeft Jahjah ook militaire training ontvangen van Hezbollah in Libanon. Dat is een paramilitaire organisatie in Libanon die ageert tegen de staat van Israël. Heel wat landen in het Westen classificeren die groep als terreurorganisatie. Er circuleert ook geregeld een foto op sociale media van Jahjah die poseert met een Kalasjnikovwapen.

Jahjah ontving zijn Belgisch staatsburgerschap na een kort huwelijk met een Belgische. Zijn ex-vrouw heeft later nog een rechtszaak ingediend (die onsuccesvol bleef) tegen de Belgisch-Arabische activist. Ze stelde dat hij haar had opgelicht om aan papieren te komen.

Ahmet Koç, die gemeenteraadslid in Beringen is, moest bij de sp.a opstappen nadat velen hem verantwoordelijk hielden voor de Turkse rellen in Beringen in de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije in 2016. Koç heeft echter altijd beweerd dat hij de gemoederen probeerde te bedaren.

4 REACTIES

  1. Hoe meer partijtjes die linkse fanaten oprichten, hoe meer er de kiesdrempel niet halen. Jammer dat er onder de vlaams-nationalisten ook een tweespalt is. Moesten alle vlaamsgezinden uit alle partijen, want ook bij de liberalen en cd&v’ers zijn er zelfs bij de groenen – Staes komt uit de VU – en de rode gravensteengroep is duidelijk vlaams geïnspireerd, dan pas zou er een vooruitgang kunnen worden geboekt die de franstaligen zou verplichten voor eens en altijd rekening te houden met het vlaamse feit. Maar ja, partijpolitiek…

  2. Grappige is dat Jahjah en Co feitelijk een (linkse) partij starten die dezelfde speerpunten heeft als N-VA: de eigen identiteit verdedigen, opkomen voor je eigen volk (in hun geval eigen geloof er heel sterk nog eens bovenop) Als N-VA deze zaken aanhaalt als belangrijk wordt dit direct op hoongelach onthaald: wereldvreemd, engdenkend, racistisch, anachronistisch, hoe bestaat dit anno 2017, vuil Rechts ….en wat nog? Zal dit voor Jahjah en Co ook hun lot worden ?? Hmmmm….

    • Inderdaad Jahjah is een nationalist. Vindt identiteit belangrijk. In tegenstelling tot onze linkse vrienden, die dit enkel maar belangrijk vinden zolang je maar geen Vlaamse identiteit hebt. Want die is er zogezegd niet. Wij hebben een medestander in Jahjah want die zegt dat eigen identiteit belangrijk is. Dus ook de Vlaamse. Als hij consequent is beaamt hij dit volmondig en zal hij ijveren om deze te mogen beleven.