23.000 extremistische jihadi’s worden in Groot-Brittanië door de inlichtingendiensten als “mogelijke terroristen” bestempeld. Dat werd volgens Het Laatste Nieuws gisteren bekendgemaakt door bronnen dicht bij de Britse regering.

Sinds de aanslag in Manchester maandagavond die aan 22 mensen het leven kostte kreeg de Britse politie heel wat kritiek te verduren ove hun gemiste kans om de zelfmoordterrorist te arresteren. Net nu raakt bekend dat er zo’n 23.000 moslims bij de Britse politie bekend staan als “extremistische jihadi’s”.

Van die grote groep jihadi’s worden slechts 3000 mensen nauwlettend in de gaten gehouden door de politie en de geheime dienst. Er zijn momenteel een vijfhonderdtal operaties lopende om de groep actief te monitoren. De 20.000 overige “extremistische jihadi’s” worden niet als een directe dreiging beschouwd, maar worden toch bestempeld als “risico’s”.

Terreurprobleem

De Britse veiligheidsdienst beschikt niet over genoeg middelen om alle risicovolle individuen in het oog te houden. Verdachten worden van de lijst gehaald of er op gezet naar gelang wie de grootste dreiging vormt.

Salman Abedi, de zelfmoordterrorist die in Manchester na een optreden van Ariana Grande een spijkerbom tot ontploffing bracht stond op deze lijst van de MI5, de Britse veiligheidsdienst.

Abedi is geboren in het VK uit een Libisch migrantengezin. De ouders van Abedi zouden Libische migranten zijn die zich in Groot-Brittannië vestigden en gevlucht waren van de toenmalige autocraat Moammar al-Qadhafi. Abedi zou zijn geradicaliseerd in Groot-Brittannië zelf, in de migrantenwijken van de buurt waarin hij woonde. The Guardian spreekt van “terreurproblemen in de Libische gemeenschappen rond Manchester”.

Tweede Wereldoorlog

Abedi werd echter niet langer actief in het oog gehouden en kon daardoor een bloedige aanslag plegen. Khalid Massood, die op 22 maart inreed op een groep mensen op de Westminster Bridge, behoorde ook tot de groep van 20.000 extremistische jihadi’s waar middelen voor zijn om ze te monitoren.

Experts roepen dan ook op om het personeel van MI5 te verdubbelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhoogde Groot-Brittanië de capaciteit van haar geheime dienst ook tot het dubbele.