Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) plaatste opnieuw cijfers over het aantal uitzettingen van criminelen op zijn website. In april zijn 130 criminelen vanuit de gevangenis teruggestuurd naar hun thuisland.

Op de website van Francken staat een beschrijving van de groep die het land werden uitgestuurd. In 67 gevallen gaat het om criminelen die een diefstal met inbraak of geweld pleegden. In 27 gevallen ging het om drugsgerelateerde feiten en in drie gevallen betrof het veroordelingen wegens verkrachting. In totaal waren de gedetineerden goed voor 3.830 maanden ofwel 319 jaar effectieve gevangenisstraf.

Het zwaarste geval is volgens Francken een Serviër. De man moet 405 maanden zitten voor onder andere diefstal met braak, slagen en verwondingen en heling. Op nummer 2 staat een Marrokaan die voor 158 maanden de cel in moest voor onder andere diefstal met geweld. De top 3 wordt afgesloten door een andere Marrokaan die 93 maanden celstraf kreeg. Hij maakte zich schuldig aan onder andere verkrachting van een kind en diefstal.

In 2016 stuurde België 1.595 gedetineerden die niet over een verblijfsvergunning beschikten terug naar hun thuisland. 2016 was daarmee een recordjaar. In 2015 werden 1.437 criminele illegalen teruggestuurd, daar waar het in 2014 en 2013 respectievelijk om 625 en 629 criminele illegalen ging.

Politiek incorrect geheim

“Deze regering mét de N-VA regulariseert geen criminelen, wij repatriëren ze. Dát is het verschil tussen een linkse regering en een centrumrechtse”, verklaarde Theo Francken eerder dit jaar op zijn Facebook-pagina. “Dankzij de uitstekende samenwerking met de diensten van mijn collega op Justitie Koen Geens, breken we alle records en slagen we erin om de overbevolking in de Belgische gevangenissen eindelijk echt aan te pakken. Het is immers al jaren een publiek, politiek incorrect geheim dat het aandeel vreemdelingen in onze gevangenissen torenhoog is.”

Niet iedereen is het eens met het beleid van Theo Francken. Aan de Vrije Universiteit Brussel werd begin deze week nog een geplande lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geannuleerd. De oorzaak hiervan was een versperring van het leslokaal door extreemlinkse studenten.

1 REACTIE

Comments are closed.