Zoon koning van Saoedi-Arabië wordt nieuwe ambassadeur in de VS

0
928

Dit weekend voerde de koning van Saoedi-Arabië enkele ingrijpende wijzigingen door bij de overheid. Een opvallende benoeming daarbij is die van zijn zoon prins Khaled bin Salman als ambassadeur in de Verenigde Staten.

Da aanstelling van prins Khaled Bin Salman Bin Abdelaziz valt te kaderen in de verbeterende relaties tussen Saoedi-Arabië en de VS. Die lijken elkaar nodig te hebben in de strijd tegen IS en de indamming van Iran. Het wijst ook op de toenemende macht van vice-kroonprins Mohammed Bin Salman. Laatstgenoemde is een sleutelfiguur in de samenwerking tussen beide landen in de strijd tegen al-Qaida en andere extremistische groeperingen. Met de aanstelling wordt nu een direct familielid van de koning ingezet als persoonlijke link met de Amerikaanse president, die zelf ook veel belang hecht aan familiebanden.

Verbeterde relatie sinds Trump

Donald Trump had al snel na zijn aanstelling de diplomatieke banden met Saoedi-Arabië, die er slecht aan toe waren na het bestuur van Obama, verbeterd. Zo toonde Saoedi-Arabië begrip voor het inreisverbod dat Trump had uitgevaardigd. Nochtans heeft Trump ook al veel kritiek geuit op Saoedi-Arabië. Inbreuken tegen de mensenrechten in het land en het eenzijdig karakter van de relaties tussen beide landen waren in het verleden onder meer zaken waaraan Trump zich stoorde. Het ziet er naar uit dat de samenlopende belangen van de landen hen er toe aanzetten om zich constructiever naar elkaar op te stellen.

“Samenlopende belangen maken dat Saoedi-Arabië en de VS zich constructiever tegenover elkaar op te stellen.”

De jonge Prins Khaled is bij het Saoedische publiek vooral gekend als gevechtspiloot in de strijd tegen IS. Ook in de oorlog in Jemen kwam hij in actie. Met zijn komst hoopt men om “nieuw bloed en dynamiek te brengen op bepaalde kritische posten… door iemand die technische bagage heeft, competent is in militaire zaken en ook de broer is van de vice-kroonprins”, aldus John Sfakianakis, directeur economisch onderzoek bij het Gulf Research Centre in Riyad.

Prins Khaled volgde zijn opleiding bovendien deels in de VS. Hij zat kort aan de universiteit van Harvard en Georgetown. Hij trainde in de Nellis luchtmachtbasis in Nevada, maar moest stoppen omwille van een rugblessure. Experts zien in hem de opvolger van Bandar Bin Sultan, ook een oud-gevechtspiloot die twintig jaar lang ambassadeur was in Amerika en een goeie relatie had met het Witte Huis onder George W Bush.