Egyptische staatsmedia melden dat bij een ontploffing in een kerk in het Egyptische stadje Tanta zeker 21 doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Gelovigen waren samengekomen in de Koptische Mar Grigis-kerk om Palmzondag te vieren. 

Er wordt aangenomen, gezien het dodenaantal, dat de explosieven afgingen binnen de kerk. Eerder was dit onduidelijk. In de recente geschiedenis heeft Egypte vaak te kampen gehad met geweld en aanslagen tegen de christelijke minderheid in het land.

Lokale bronnen spreken nu van 21 doden en een mogelijke tweede ontploffing.

De Egyptische Kerk

De koptische minderheid in Egypte is de oudste geloofsgemeenschap in het land, maar de christenen aldaar moeten dikwijls vrezen voor hun leven. De gemeenschap (7-8 miljoen) is geregeld het doelwit van islamistische aanslagen. In december eiste islamistische terreurgroep IS nog een aanslag op tegen koptische Christenen met 25 doden tot gevolg.

De koptische Kerk roept al langer (reeds voor de Arabische lente) op tot een langzame terugtrekking van kopten uit de Egyptische politiek. Dit omwille van de opkomst van de politieke islam. Dit versterkt de isolatie van kopten in Egypte, terwijl aanslagen tegen kopten en hun geloofsplaatsen in frequentie toenemen.

2 REACTIES