CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke was vandaag te gast in ‘De Zevende Dag’, waar hij reageerde op de uitspraken van partijgenoot en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem. De rechterflank van de CD&V lijkt daarmee weer wat getemperd.

In een interview met De Standaard zei Pieter De Crem (CD&V) gisteren niet te geloven in een Europese islam. Hij liet weten tevreden te zijn dat zijn partij zich de laatste tijd forser opstelt wanneer het gaat over migratie en identiteit. De uitspraken lokten heel wat kritiek uit van jonge en allochtone partijgenoten.

Ook voorzitter van de christendemocraten Wouter Beke liet de uitspraak niet ongemerkt voorbij gaan. In ‘De Zevende’ Dag werd hem om een reactie gevraagd op de visie van partijgenoot De Crem. “Als hij zegt dat er nog altijd haatpredikers actief zijn en dat een groot probleem is, dan heeft hij gelijk”, zegt Beke.

Wouter Beke gelooft echter wel nog in een Europese islam. “Ik ben trots op onze westerse waarden, gebaseerd op een traditie die meer dan 2.000 jaar oud is. Maar de islam is sinds 1974 een erkende godsdienst is in ons land, naast nog enkele andere godsdiensten”, verduidelijkt Beke.

“De vraag en de uitdaging is hoe die verschillende godsdiensten kunnen worden inbed, of ingebed blijven, in onze samenleving met onze waarden. Ik zeg al twee jaar dat er geen andere weg is. De mensen die in ons land de islam willen belijden, kunnen dat, maar enkel als het op een Europese leest geschroeid is, de Europese islam, dat is voor mij klaar en duidelijk”, concludeert de partijvorzitter.