CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke was vandaag te gast in ‘De Zevende Dag’, waar hij reageerde op de uitspraken van partijgenoot en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem. De rechterflank van de CD&V lijkt daarmee weer wat getemperd.

In een interview met De Standaard zei Pieter De Crem (CD&V) gisteren niet te geloven in een Europese islam. Hij liet weten tevreden te zijn dat zijn partij zich de laatste tijd forser opstelt wanneer het gaat over migratie en identiteit. De uitspraken lokten heel wat kritiek uit van jonge en allochtone partijgenoten.

Ook voorzitter van de christendemocraten Wouter Beke liet de uitspraak niet ongemerkt voorbij gaan. In ‘De Zevende’ Dag werd hem om een reactie gevraagd op de visie van partijgenoot De Crem. “Als hij zegt dat er nog altijd haatpredikers actief zijn en dat een groot probleem is, dan heeft hij gelijk”, zegt Beke.

Wouter Beke gelooft echter wel nog in een Europese islam. “Ik ben trots op onze westerse waarden, gebaseerd op een traditie die meer dan 2.000 jaar oud is. Maar de islam is sinds 1974 een erkende godsdienst is in ons land, naast nog enkele andere godsdiensten”, verduidelijkt Beke.

“De vraag en de uitdaging is hoe die verschillende godsdiensten kunnen worden inbed, of ingebed blijven, in onze samenleving met onze waarden. Ik zeg al twee jaar dat er geen andere weg is. De mensen die in ons land de islam willen belijden, kunnen dat, maar enkel als het op een Europese leest geschroeid is, de Europese islam, dat is voor mij klaar en duidelijk”, concludeert de partijvorzitter.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

6 REACTIES

 1. Benieuwd of dit de zoveelste lege doos zal worden die CD&V de kiezer jarenlang voor de neus zal doen bengelen. Wordt dit een item in het volgende regeerakkoord? Welk budget voorziet u? Wat zijn uw EU-voorstellen? Waar zijn de trekkers van dat project? In welke landen zijn die trekkers woonachtig?

  Wat ik me afvraag … waarom is die Europese Islam er nog niet? De EU heeft toch al pakweg veertig jaar lang moslim-inwoners?

  • Die Europese Islam is er nog niet omdat de meeste van de traditionele partijen zoniet actief, dan toch passief, fundamentalistische imams in de kaart spelen. Imams die de brug willen maken naar een Westerse maatschappij, worden met de dood bedreigd door conservatieve imams en gelovigen. Die brugfiguren worden door de traditionele partijen in de steek gelaten omwille van electorale motieven.

   • Kortom, er was helemaal geen beleid de afgelopen veertig jaar. Erger is dat dat beleid ook totaal afwezig was toen we massaal illegalen (w.o. criminelen) regulariseerden en tallozen Belgische nationaliteit cadeau deden (Snel-Belg-Wet).

    Als je massaal mensen met een totaal andere cultuur en gebruiken binnenlaat, moet je niet verwachten dat die massa aan de grens plots de verlichting ontdekken. De voedingsbodem voor extremisme (vgl met onze superieure maatschappij-vorm) werd en masse geïmporteerd.

 2. Alle, maar dan ook alle Islamkenners (westers of niet) waarvan ik ooit opiniestukken of essays gelezen heb, zijn uiterst pessimistisch over de term “een Europese islam”. Allicht hebben ze gelijk: men kan er eventueel van uitgaan dat godsdienstbeleving wat “uitdooft” zoals dit bij de Christenen ook gebeurd is. Maar dat de Islam als leer door een soort renaissance zal gaan is uiterst betwijfelbaar. De meeste Islamkenners verwijten ons dat we te veel geloven dat deze denkwereld zich analoog als de onze kan en MOET ontwikkelen. En Beke is typisch zo’n figuur die hoe langer hoe meer die (lees: zijn) ideale wereld als iets overmijdelijk bekijkt en er op een bijna naïeve wijze zijn partijpolitiek op afstemt. De Crem heeft groot gelijk, Beke draait weer rond de pot en speelt met woordjes…

 3. Beke gelooft in de europese iSSlam ?????????? Beke gelooft nog wel in meer . In wat dat weten we ondertussen wel , anders vraag je het maar eens aan Van Geluwe van de NV Kinderneukers . Ik heb het wel gehad met die katholieken en hun schijngeiligheid , gaan we nu de iSSlamieten (bijna net zo’n grote pedofielen) nog krijgen . Het wordt hoog tijd dat onze samenleving deze religieuze gekken eens duidelijk gaat maken dat ze hun achterlijke poppenkast binnenshuis moeten opvoeren zonder mensen met gezond verstand en met echte interesse in hun medemens daarbij te pas en te onpas lastig te vallen .

Comments are closed.