Wilders werkt aan vervolg op controversiële film ‘Fitna’

1
1041

PVV-voorzitter Geert Wilders meldde gisteren op Twitter dat hij aan een vervolg werkt van zijn controversiële film ‘Fitna’. Het zou gaan om een reeks van negen “korte filmpjes met een heldere uitleg over het gevaar van de islam en de noodzaak tot deïslamiseren.”

Eind 2007 zorgde de aankondiging van Wilders’ eerste film over de islam voor heel wat controverse. Er was immers sprake van dat in de film een Koran zou worden verscheurd. De Nederlandse regering haalde toen alles uit de kast om islamitische landen en Nederlandse moslims ervan te overtuigen dat de film niet namens de Nederlandse regering zou verschijnen. Hoewel de Nationaal Coördinator voor Terrorismebestrijding Wilders wees op de risico’s, weerhield dat de PVV-leider er niet van de film uit te brengen.

Toenmalig premier Jan-Peter Balkenende (CDA) gaf toe te vrezen voor een “forse crisissituatie”, maar die bleef bij de uiteindelijke lancering van Fitna uit. Hoewel Wilders het liever anders had gezien, verscheen Fitna niet op televisie. Zowel publieke als commerciële zenders weigerden de ophefmakende kortfilm uit te zenden. U kunt hem boven dit artikel integraal bekijken.

Lauwe reacties

De reacties op Wilder’s eerste film bleven grotendeels uit. Er werd geen geweld tegen Nederlanders waargenomen. In Jordanië, Maleisië en Indonesië werd opgeroepen om Nederlandse zuivel en bloemen te boycotten, maar geen enkele overheid werkte hieraan mee.

Ondanks de lauwe reacties kreeg Wilders toch nog een publicitaire meevaller toen hij in 2009 zijn film in het Britse Hogerhuis wilde vertonen. Hoewel de Britse Regering de PVV-leider verbood om naar het land te komen uit vrees voor rellen, reisde Wilders toch af naar Londen in een vliegtuig vol journalisten. De camera’s legden vast hoe de PVV-voorzitter in Londen werd tegengehouden, vastgezet en teruggestuurd.

Verscheurde Koran

In de eerste versie van Fitna haalt Wilders citaten uit de Koran aan en bespreekt hij terroristische aanslagen waarbij extremistische moslims betrokken waren. Hoewel velen ervoor vreesden dat in de film de Koran zou worden verscheurd, kwam het zo ver niet. Op het einde van de kortfilm komt een Koran in beeld, waarna het geluid te horen is van een pagina die uit een boek wordt gescheurd. In de toelichting van de kortfilm staat echter te lezen dat het gaat om een blad uit een telefoongids.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Jean-Claude LURKIN

    Maar goed dat er nog mensen zijn die ons konstant bij de les houden , het gevaar van de iSSlam kan niet genoeg benadrukt worden en van onze traditionele politici die niet weten hoe snel ze de broek moeten laten zakken als een geitenneuker met de vingers knipt hoeven we echt niets te verwachten .