“Walgelijk”: Zweedse school zet meisjes achteraan op schoolbus

4
1836

“Walgelijk”. Zo beschreef de Zweedse eerste minister Stefan Löfven het segregeren van jongens en meisjes op de schoolbus. Deze reactie kwam er nadat het Zweedse televisiekanaal TV4 een undercover video had gemaakt over dit fenomeen in een islamitische school in het Zweedse.

Uit een reportage blijkt dat de schookinderen (6-10 jaar) van de islamitische Al-Azharschool in Stockholm volgens geslacht worden verdeeld: de meisjes achteraan op de schoolbus, de jongens vooraan. Dit lokte een controverse uit in Zweden, die nog volop aan de gang is. De minister van Onderwijs Gustav Fridolin (Groene partij) noemde de praktijk “volledig onacceptabel”, en roept op om de regelgeving voor religieuze scholen te verstrengen.

De Zweedse regering noemt zichzelf overigens op haar website de “eerste feministische regering in de wereld”.

Att hetsa mot barn. Det tycker jag är osvenskt. Alltid och överallt.(Känns nästan onödigt att skriva i det här…

Publiée par Gustav Fridolin sur jeudi 6 avril 2017

De Al-Azharschool

Het hoofd van de Al-Azharschool, Roger Lindquist, beweert dat het schoolbestuur niet op de hoogte was van deze segregatie. Eerder kwam de school al in het nieuws wegens het organiseren van gescheiden zwemuren en L.O.-lessen voor jongens en meisjes.

De Zweedse regering liet in februari van dit jaar weten dat het dit gebruik zou verbieden, maar volgens ABC news zou dit nog niet geïmplementeerd zijn.

https://twitter.com/RichardEgdom/status/828947928156864517

De praktijk van de school roept herinneringen op aan de tijd van de zwart-blanke segregatie in de VS. Burgerrechtenactiviste Rosa Parks pleegde verzet hiertegen in 1955, toen ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers. Dit gebeurde wanneer het voor blanken gereserveerde, voorste gedeelte van de bus vol raakte.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

4 REACTIES

  1. Dit is toch wat ze wouden? In 1975 besloot het Zweedse parlement toch dat Zweden niet langer Zweeds mocht zijn, maar multicultureel. Na 40 jaar: Mission Accomplished. De eerste dominosteen is gevallen. Wie volgt?

  2. Ik heb dit artikel reeds eerder gerapporteerd aan Radio1. Tot hiertoe staat er geen reportage op hun site. Waarvan akte. Ik stuur hen nogmaals een bericht via ‘contact’ op hun site.

  3. Gelukkig maar dat er geen christelijke kindjes op die school zitten, of ze hadden achter de bus mogen aanhollen.

Comments are closed.