Amerikaanse media berichten dat oud-CEO van Breitbart Stephen Bannon niet langer lid is van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Bloomberg ‘brak’ dit bericht.

Een bron in het Witte Huis zei dat het niet om een degradatie gaat, maar dat Bannon zijn doelen volbracht heeft in de raad. De Veiligheidsraad is een een krachtige organisatie die de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) raad geeft. De leden van de raad moeten niet door de senaat worden goedgekeurd, maar worden direct door het Witte Huis aangesteld.

Bannon werd in januari in de raad opgenomen en bij die opname werd de rol van voorzitter van de gezamenlijke stafchefs en directeur van Nationale Veiligheid verkleind. Nu wordt hun rol hersteld. Bannon zou geen enkele meeting bijgewoond hebben. Nu Herbert Raymond McMaster in de plaats is gekomen van Michael Flynn als hoofd van Nationale Veiligheid zou Bannons aanwezigheid niet meer nodig zijn.

‘Schaduwpresident’

De voormalige CEO van Breitbart News maakte van zijn nieuwswebsite een steunpilaar in de kiescampagne van Trump. Elke dag vielen ze de ‘mainstream media aan en steunden ze hun kandidaat onder het motto: “Alles wat rechts is, is verstandig, alles wat links is, is des duivels.” Die insteek gekoppeld met een dosis humor en nieuwsgaring zorgde ervoor dat de website een van de meest populaire informatiebronnen werd voor rechtse Amerikanen.

De relatieve nieuwkomer en radicale Bannon was/is niet bij iedereen in de Republikeinse partij geliefd. Zijn aanstelling in de Veiligheidsraad was niet zonder enige wrevel gezien Bannons geringe ervaring in inlichtingen. Recent staken dan ook geruchten de kop op dat Bannon de echte macht zou zijn in het Witte Huis en niet Trump zelf. In links leunende media werd het een dankbaar onderwerp voor satire. Maar het recente nieuws is alleszins geen indicatie ten voordele van die samenzweringstheorie.