In het Verenigd Koninkrijk is een heuse cultuurrel uitgebroken rond Paaseieren. Een organisatie gesponsord door een chocolademaker had dit jaar beslist om over te gaan tot het verwijderen van christelijke referenties tijdens haar Paasfestiviteit. Deze beslissing werd heftig onder vuur genomen en zelfs Brits premier Theresa May (Conservatives) noemde de beslissing “volstrekt belachelijk”.

Elk jaar organiseert het National Trust, een charitatieve erfgoedinstelling, samen met chocoladeproducent Cadbury een grootschalige Paaseirenzoektocht waar honderduizenden kinderen aan meedoen. De afgelopen tien jaar heette het evenement het ‘Easter Egg Trail’ (≈ Paaseierenspoor). Maar dit jaar werd overgegaan tot de naam ‘Great British Egg Hunt’ (Grootse Britse eierenjacht). Maar National Trust en Cadbury moeten nu op eieren lopen omwille van de naamswijziging. De beslissing krijgt striemende kritiek van alle kanten, zelfs van het sociaaldemocratische Labour.

“Absolutely ridiculous”

De meest prominente kritiek was afkomstig van premier May, zelf een domineesdochter én lid van National Trust. Ze bestempelde de beslissing als zijnde “volstrekt belachelijk” en riep de organisaties op om hun beslissingen te revalueren. May vroeg op ITV zich af “wat [de organisaties] aan het denken waren” En nog: “Pasen is belangrijk voor mij en het is een zeer belangrijk festival voor het christelijk geloof en voor miljoenen mensen op de wereld.”

PM slams 'ridiculous' National Trust over egg hunt

Theresa May says a decision not to include the word Easter in The National Trust's and Cadbury Dairy Milk's egg hunts is "absolutely ridiculous". Read the full story here: http://bit.ly/2oDR6d2

Geplaatst door ITV News op dinsdag 4 april 2017

Ook uit andere traditionalistische/conservatieve kringen worden bakken kritiek uitgedeeld. Een vertegenwoordiger van de Anglicaanse Kerk wist te vertellen dat “de marketingcampagne […] de dwaasheid onderstreept om geloof weg te wissen uit Pasen”. John Sentamu, de aartsbischop van York, ging zelfs nog verder en zei dat Pasen verwijderen uit de jaarlijkse zoektocht te “vergelijken [is] met spugen op het graf” van John Cadbury, de stichter van het chocoladebedrijf.

De Cadbury-familie was van oorsprong het Quaker-geloof aanhangig (een protestantse variant van het christendom). “Als mensen naar Birmingham gaan vandaag en Cadbury World (museum red.) bezoeken, zullen ze ontdekken hoe het christelijk geloof van de Cadbury’s hun nijverheid beïnvloedde”, aldus nog de hoge clericus. Wel dient opgemerkt te worden dat traditionele Quakers geen Pasen (noch Kerstmis) vieren.

Ook uit onverdachte hoek kwam kritiek. Voorzitter Jeremy Corbyn van het sociaaldemocratische Labour, de tweede partij in het VK, liet weten dat het vervangen van het woord Pasen door Cadbury aantoont dat “commercialisering wat te ver is gegaan”. “Het stoort me want ik denk niet dat dat Cadbury de naam van Pasen moet overnemen”, zei Corbyn er nog over.

Reactie National Trust en Cadbury

Cadbury zei dat het niet-christenen wou aantrekken en dat het “mensen van alle geloven en geen geloof [uitnodigt] om te genieten van hun seizoenstraktaties.”

Toch onderstreept Cadbury dat Pasen nog steeds aanwezig was en blijft in hun reclamemateriaal en producten. Een woordvoerster van het bedrijf zei: “Het is simpelweg niet waar om te beweren dat Pasen niet aanwezig is in onze marketingcommunicatie of producten”.

Ook een woordvoerder van National Trust laat weten dat de instelling Pasen niet laat vallen. “We organiseren een breed gamma van evenementen, activiteiten en wandelingen die families bijeenbrengen om deze speciale tijd te vieren. Wie een oppervlakkige blik op onze website werpt zal direct dozijnen referenties aan Pasen opmerken”, aldus de erfgoedinstelling.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/