VN verkiezen Saoedi-Arabië in vrouwenrechtencommissie

0
2229

Zo’n dertien land werden door de Verenigde Naties gekozen als nieuwe leden van de vrouwenrechtencommissie. Bij een geheime stemming in de Economische en Sociale Raad (ECOSOC) van de VN werd Saoedi-Arabië samen met Algerije, de Comoren, Congo, Ghana, Kenia, Irak, Japan, Zuid-Korea, Turkmenistan, Ecuador, Haïti en Nicaragua verkozen voor de termijn 2018-2022. In oktober vorig jaar werd Saoedi-Arabië nog herkozen als lid van de VN-mensenrechtenraad.

De beslissing werd meteen bekritiseerd door UN Watch, een mensenrechtenorganisatie die als waakhond van de VN fungeert en Saoedi-Arabië classificeert als “het meest vrouwhatende regime ter wereld”. De ‘Commission on the Status of Women (CSW)’ legt zich uitsluitend toe op de promotie van gendergelijkheid en de versterking van de maatschappelijke positie van vrouwen.

De vrouwenrechtencommissie werd in 1946 opgericht en zal zich in 2018 en 2019 richten op de kansen voor vrouwen in de media, ICT en techniek en op de duurzame ontwikkeling van vrouwen. Volgens het ‘World Economic Forum’s 2015 Global Gender Gap’-rapport staat Saoedi-Arabië op de 134-ste plaats op 145 voor gendergelijkheid.

Pyromaan

“Saoedi-Arabië verkiezen om vrouwenrechten te beschermen is zoals een pyromaan tot brandweercommandant benoemen,” aldus Hillel Neuer, directeur van UN Watch. “Het is absurd. Elke Saoedi vrouw dient een mannelijke voogd te hebben die alle belangrijke beslissingen voor haar neemt, waarbij het leven van die vrouwen van de wieg tot het graf wordt gecontroleerd. Saoedi-Arabië verbiedt vrouwen ook het autorijden.”

Neuer stipt verder aan dat minstens 15 leden van de Economische en Sociale Raad van de VN voor het lidmaatschap van Saoedi-Arabië hebben gestemd, waarvan minstens vijf Europese landen. Het enige lichtpunt, aldus Neuer, was dat dankzij de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië met de minste stemmen werd verkozen en niet met handgeklap. Daarmee breekt de VS overigens met het beleid van de regering Obama waarbij in 2014 Iran unaniem werd verkozen.

In maart lanceerde Saoedi-Arabië nog een zogenaamde meisjesraad. De persfoto’s toonden daarbij 13 mannen op het podium maar geen enkele vrouw. De organisatoren beweerden dat er wel degelijk vrouwen deelnamen aan het evenement. Zij werden verplicht om in een aparte zaal te zitten.