Gisterenmorgen hebben zich vijf Iraanse vluchtelingen burgerlijke partij gesteld tegen een Roemeense mensensmokkelaar in de Brugse rechtbank. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. 

De vijf, waaronder vier mannen en een vrouw, zakten af vanuit Keulen en vragen nu voor de Brugse rechtbank on totaal zo’n 36.000 euro aan schadevergoeding. Op 29 juni 2016 werden ze aangetroffen in een trailer in de haven van Zeebrugge. “We verbleven op dat moment al zo’n zes maanden in Zeebrugge. We leefden rond de kerk, sliepen op straat en leden honger”, aldus de vluchtelingen.

“In Zeebrugge stapte de Roemeense truckchauffeur op ons toe. Hij beloofde ons voor in totaal 5.000 euro naar Groot-Brittannië te brengen. Op het moment dat wij opgepakt werden, was die man spoorloos verdwenen. We konden hem nadien niet meer bereiken en hebben voor niets betaald. Dat maakt ons enorm boos. We hadden echter al argwaan gekregen. Die man was gewoon te vriendelijk voor ons. We maakten dus foto’s en opnames, die we achteraf aan de politie bezorgden.”

“In België hadden we geen vertrouwen meer”

Het gaat in kwestie om Iraniërs die in 2015 hun thuisland ontvluchtten omwille van de politieke situatie die er heerste. Zij hebben intussen asiel aangevraagd in Duitsland. “In België hadden we geen vertrouwen meer. We hopen nu ginder een leven op te bouwen”, aldus de vluchtelingen.

Hoewel de trucker nationaal werd geseind kon hij niet meer worden opgepakt. Door een vonnis kan hij misschien internationaal geseind worden, waardoor hij ook over de landsgrenzen heen kan worden gearresteerd. Procureur Frank Demeester vorderde bij verstek dertig maanden cel en 18.000 euro boete. De uitspraak volgt op 3 mei.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Doordenker

    Als diegenen die naar de rechtbank stappen hier illegaal verblijven zou de rechtbank hun eisen moeten afwijzen en beslissen dat ze onmiddellijk het land moeten verlaten in plaats van hun illegaal verblijf met een vonnis te legitimeren.