Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil de procedure starten tot het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen, Limburg. Het gaat om de tweede grootste moskee in België. Dat brengt Het Laatste Nieuws. De Fatih Camii-moskee is deel van het Diyanet-netwerk dat onder Turkse politieke leiding staat en verdacht wordt van spionagewerk voor de Turkse staat. Maar het Vlaams Belang vindt de handeling te slap en roept op tot een volledige sluiting van alle Diyanet-moskeeën.

Homans had reeds in december federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verzocht tot inlichtingen over moskeeën onder Turkse controle. Het dossier over de Fatih Camii-moskee is recent in het bezit gekomen van Homans. De informatie vervat in het dossier moet klaarblijkelijk voldoende aanleiding zijn om de erkenning (en dus toelage) van de overheid in te trekken. “Uit de stukken die men ons geleverd heeft, blijkt dat er in Beringen praktijken zijn gebeurd die strijdig zijn met de voorwaarden die gelden voor erkende moskeeën in Vlaanderen”, vertelt de N-VA’ster.

Vooraleer de erkenning effectief ingetrokken kan worden, moet de Moslimexecutie zich nog uitspreken. Dit is het vertegenwoordigende orgaan van moslims in België. Ook het lokale bestuur van de betrokken moskee kan zich nog verdedigen.

Diyanet-netwerk

De Fatih Camii-moskee is een onderdeel van het Diyanet-netwerk. ‘Diyanet-moskeeën‘ vallen direct onder het Turkse ministerie van Algemene Zaken: Ankara zorgt voor de imams in deze moskeeën en ziet er op toe dat de preken conform zijn met wat in Ankara over zaken wordt gedacht. Diyanet İşleri Başkanlığı betekent letterlijk ‘Presidium voor Godsdienstzaken’. Sinds 1982 worden tweeënzestig van de meer dan honderd Turkse moskeeën in België gecontroleerd door de ‘Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı’.

Maar dat betekent dus ook dat de imam in de Fatih-moskee betaald wordt door Ankara. Wanneer de procedure door Homans ingezet voltrokken wordt en de moskee in Beringen haar Vlaamse erkenning kwijtraakt, zal deze dus wel nog perfect kunnen verder werken net zoals de andere Diyanet-moskeeën in Vlaanderen die niet erkend zijn.

Recent kwam nog aan het licht dat het Diyanet-netwerk werd ingezet voor het verzamelen van de inlichtingen tegen ons land. De KU Leuven kwam op een ‘black list’ terecht samen met andere organisaties die ervan verdacht worden om ‘anti-Erdogan’ te zijn. In het geval van de KUL was de aanleiding een leerstoel die in 2010 werd genoemd naar Turkse dissident Fethullah Gülen.

Ankara in Limburg

De interne Turkse politiek dijt wel vaker uit in België en in het bijzonder in Limburg. Eerder vorig jaar nog in Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije. Vermeende aanhangers van Fethullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Turks president Recep Erdogan. Ook in Limburg was in december een opstoot van Turks nationalisme te bemerken toen een demo werd georganiseerd door Turkse scholieren in Genk. Dit in nasleep van een reeks aanslagen in Turkije. In 2015 nog sprak Erdogan voor 25.000 Turkse Belgen in Hasselt in functie van de Turkse parlementsverkiezingen.


Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) voor de kieskring Limburg is van mening dat de houding van Homans er een is van traagheid. Traag omdat het al veel langer bekend is dat er een (spionage)probleem is rond de Diyanet-moskeeën en er nu slechts wordt gehandeld met betrekking tot één moskee. Maar ook de reactie zelf vindt Janssens weinig effectief. Dit omdat de moskee toch wordt gefinancierd door Ankara en de procedure – want dat is het voorlopig onderstreept de Vlaams Belang’er – dus weinig kan uithalen.

Janssens roept daarom op tot een volledige stopzetting en sluiting van alle Diyanet-moskeeën in Vlaanderen, omdat de “propagandakantoren van Erdogan” niet compatibel zijn met het Vlaamse waarden- en normenmodel. Wat de problematiek betreft rond Turkse integratie in Limburg stelt het parlementslid dat er meer werk moet gemaakt wordt van degelijke monitoring en hardere reacties bij vaststelling van onregelmatigheden.