Vervroegde verkiezingen in Groot-Brittannië

0
855

De Britse premier Theresa May kondigde deze middag vervroegde verkiezingen aan op 8 juni. In een mededeling voor haar ambtswoning riep ze daarbij op tot een einde aan “onzekerheid en instabiliteit”.

May had eerder al ontkend vervroegde verkiezingen te willen organiseren voor 2020 maar zei nu dat “de enige manier om zekerheid en veiligheid te garanderen voor de komende jaren deze verkiezingen zijn.”

Ze verwees naar de verdeeldheid in het parlement die het succes van de Brexit zou ondermijnen. De premier daagde daarbij de oppositie uit om te stoppen met het spelen van politieke spelletjes en een alternatieve visie voor de Brexit voorop te stellen.

De aankondiging komt er op een moment dat peilingen uitwijzen dat de Tories dubbel zoveel stemmen zouden halen dan Labour.

Voormalig premier David Cameron noemde de beslissing van May alvast ‘moedig en juist’. Ook Jeremy Corbyn, de leider van de Labour-partij, verwelkomde de vervroegde verkiezingen.

Brexit: geen weg terug

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, verklaarde dat de Tories “een kans zien om het Verenigde Koninkrijk naar rechts te laten opschuiven, een harde Brexit te forceren en verregaande besparingen op te leggen.”

De Liberaal-democraten beweren op hun beurt dat ze in een uur na de mededeling van May duizend nieuwe leden hebben mogen verwelkomen. De liberalen profileren zich als de enige echte tegenstanders van de Brexit.

May had in haar verklaring duidelijk gesteld: “Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie en er is geen weg terug. En als we naar de toekomst kijken, heeft de regering het juiste plan om een nieuwe verhouding met Europa te onderhandelen. Wij willen een diep en bijzonder partnerschap tussen een sterke en succesvolle Europese Unie en een Verenigd Koninkrijk dat vrij is om zijn eigen weg te gaan in de wereld.”

Morgen zal May een motie voor de vervroegde verkiezingen in het Lagerhuis ter stemming voorleggen. Daarvoor heeft ze een tweederdemeerderheid nodig.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/