‘Mandatenkoning’ Geert Versnick (Open Vld) stopt met politiek

0
1100

Na meer dan 30 jaar politieke carrière kondigt Open Vld-politicus Geert Versnick zijn afscheid van de politiek aan in een interview met De Tijd. De aankondiging komt er kort nadat heel wat controverse werd opgeworpen rond Versnicks mandaten en vergoedingen. Hij stopt onmiddellijk als gemeenteraadslid in Gent.

In het interview met De Tijd zegt Versnick dat hij onmiddellijk stopt als Gents gemeenteraadslid. Achter zijn mandaat als Oost-Vlaams gedeputeerde zal de liberale politicus een punt zetten na de verkiezingen van 2018, waarbij hij geen kandidaat zal zijn.

In datzelfde jaar zullen Versnick’s mandaten bij semipublieke bedrijven ten einde lopen. De 60-jarige liberaal laat weten dat hij enkel nog mandaten zal opnemen in de nutssector indien hij ervoor wordt gevraagd. “Ook mijn mogelijke benoeming als voorzitter van Elia zal ik voorleggen aan de Raad van Bestuur. Het is aan hen om te oordelen of het wenselijk is dat een vertrekkend politicus voorzitter wordt”, verduidelijkt hij.

Goochelen met cijfers

Versnick kwam de voorbije maanden meermaals in het oog van de storm terecht. Als repliek op de aantijgingen dat hij als ‘mandatenkoning’ disproportioneel veel zou bijverdienen bij tal van intercommunales maakte Versnick zijn vergoedingen publiek. Tijdens een interview met Radio 1 sprak de politicus over een maandelijks nettobedrag van 5.850 euro. Niet veel later maakte Open Vld Gent de vergoedingen van haar mandatarissen bekend en daaruit bleek echter dat het bedrag opgegeven door Versnick niet klopte.

Wanneer we een herberekening maken op basis van deze nieuwe cijfers komen we uit op een maandelijks nettobedrag van minstens 7.412 euro. Ook de uitspraak “[een] beetje voetballer komt daar niet voor uit zijn zetel” brak Versnick zuur op toen bleek dat hij wel degelijk meer verdiende dan voetballers uit menig Belgische eerste klasseploeg.

Maar ook de vele zijsprongen van Versnick naar het bedrijfsleven leverden hem kritiek op. Het meest controversiële was ongetwijfeld zijn mandaat bij de intussen failliet verklaarde Optima-bank.

Hoewel de druk op Versnick binnen de partij en vanwege Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten groter werd, benadrukt Versnick dat hij de beslissing zelf heeft genomen. “Gwendolyn Rutten weet dat ik al lang met dat idee in mijn hoofd zat en ik heb het met haar doorgesproken. Ze heeft me niet gedwongen, het is mijn beslissing, die ik na lang twijfelen heb genomen”, klinkt het.