De Duitse federale recherche (BKA) en militaire veiligheidsdienst (MAD) staat voor een raadsel. Woensdag liet de openbaar aanklager van Frankfurt een 28-jarige eerste luitenant (Oberleutnant) oppakken. De in Frankrijk gestationeerde officier wordt ervan verdacht zich in Duitsland te hebben laten registreren als vluchteling. Verder zou de man zich illegaal een vuurwapen verschaft hebben. Het dubbelleven van de man kon jarenlang onopgemerkt blijven. Het Bundeskriminalamt (BKA) gaat uit van een geplande extreemrechtse aanslag.

Het verhaal van de 28-jarige officier leest als een vreemde avonturenroman. De Duitser Franco A. diende als Oberleutnant met een commando-opleiding in een Frans-Duitse eenheid in het Franse Illkirch nabij Straatsburg. Daar zou hij als officier bevel gevoerd hebben over zo’n 100 soldaten. Vanaf 2015 leidde hij echter een dubbelleven. Franco A. zou zich eind december 2015 in Gießen hebben laten registeren in een centrum voor asielzoekers. Kort daarop, in januari van het volgende jaar, zou hij zich ook in Beieren hebben laten registreren. Daar zou zijn aanvraag zijn ingewilligd.

Pistool op de luchthaven

Afgezien van een plaats in een opvangcentrum, kreeg de man ook €400 per maand uitbetaald. Vervolgens vestigde hij zich in het Beierse Zirndorf bij Neurenberg, waar hij zich uitgaf voor een Syrisch christen genaamd David Benjamin. Ondanks de grote afstanden kon hij zich regelmatig melden voor dienst bij de Bundeswehr. Tijdens de procedure viel zijn afkomst schijnbaar niet op hoewel de man geen woord Arabisch sprak. Als nep-asielzoeker behielp hij zich met gebrekkig Frans. Ondertussen zou de man echter wel lessen Arabisch gevolgd hebben.

Franco A. viel pas op toen hij in januari opgepakt werd op de luchthaven van Wenen. Bij een controle was opgevallen dat de man in het bezit was van een .32-pistool. Dit zou hij in januari op het toilet van de luchthaven verstopt hebben. Toen hij het wilde halen in februari, liep hij echter tegen de lamp. De man werd na korte tijd vrijgelaten, maar kwam in april weer in het vizier van de politiediensten. De zaak kwam op 19 april op het bureau van de militaire inlichtingendienst terecht. Daar bevestigde hij een eerdere verklaring, namelijk dat hij het vuurwapen per toeval gevonden had.

Extreemrechts?

Naar aanleiding van onder andere chatgesprekken die de man had met een 24-jarige student, gaan de veiligheidsdiensten uit van een mogelijke aanslag. Franco A. was onder andere ook actief in een rechtse WhatsApp-groep. De man zou in zijn telefoongesprekken ook opgevallen zijn als iemand met een latente xenofobe houding. Ook deze 24-jarige kompaan staat nu onder verdenking van medeplichtigheid.

Het is onduidelijk of Franco A. een aanslag wilde plegen onder valse identiteit. De indrukwekkende asielfraude doet echter vermoeden dat de man een zogenaamde ‘false flag’-aanslag wilde plegen om de schuld in de schoenen van vluchtelingen te schuiven. Franco A., alias David Benjamin, wordt inmiddels vastgehouden op grond van een verdenking van het voorbereiden van een zwaar geweldsdelict (§89 StGb) en illegaal wapenbezit.

Fraude in het asielparadijs

De vreemde casus van de ‘valse Syriër’ legt wel de vinger op de wonde van de Duitse asielpolitiek. Het uitzonderingsgeval van een mogelijk extreemrechts ‘would be’-terrorist verduidelijkt hoe makkelijk het is om de Duitse asielcentra en politiediensten om de tuin te leiden. Het voorval doet vragen rijzen over mogelijke IS-netwerken die via de vluchtelingenroutes sinds 2015 naar Europa zijn kunnen komen. Ook moet de vraag gesteld worden naar de schaal van mogelijke asielfraude bij zogenaamde vluchtelingen.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann (CSU) vraagt alleszins om de controle van de identiteit van de vluchtelingen die in 2015-16 naar Duitsland zijn gekomen. Daarbij zou het in vele gevallen gaan om nieuwkomers die weinig of geen identiteitscontrole moesten ondergaan vooraleer ze aanspraak konden maken op de Duitse sociale zekerheid. Het thema zou nu ook vrijdag besproken worden in het federale parlement.